Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αναδίπλωση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων

Ο Στ. Πέτσας αδειάζει τον Τ. Θεοδωρικάκο - Χαρίτσης: "Θα αντιδράσουμε αν επιχειρηθεί πραξικοπηματική κίνηση. Υπάρχει έτοιμο το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής"

Αναδιπλώθηκε χθες η κυβέρνηση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αδειάζει τον υπουργό Εσωτερικών, μετά την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε προϊδεάσει μόλις την Κυριακή σε συνέντευξή του έναν άνευ προϋποθέσεων προσδιορισμό του δικαιώματος ψήφου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κάλπη ψηφοφόρους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενεάς χωρίς κανέναν ενεργό δεσμό με την Ελλάδα και την ελληνική πραγματικότητα.

"Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη είναι πρώτα απ’ όλους δικό τους δικαίωμα. Συζητάμε μαζί τους τη βέλτιστη λύση. Όπως και να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται» είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών. Στην περίπτωση που ίσχυε ο "ορισμός Θεοδωρικάκου", στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούσαν να εγγραφούν ακόμα και 2 εκατομμύρια νέοι εκλογείς αλλοιώνοντας καθοριστικά τη σύνθεση του εκλογικού σώματος.

Χθες ερωτηθείς, για το ίδιο θέμα και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Πέτσας είπε ότι "δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό που κάνουμε είναι να διευκολύνουμε την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της επικράτειας".

"Και πιστεύουμε", συνέχισε, "αποσυνδέοντας τα δύο νομοσχέδια, δηλαδή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο από το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας βουλευτής που θα πει όχι σε έναν νόμο που στόχο έχει να διευκολύνουμε τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο όπου διαμένουν".

Χαρίτσης: Υπάρχει το πόρισμα Πουλάκη

Για το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως αρμόδιος υπουργός Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Κόκκινο είπε: "Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αν ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες, είναι μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και της βούλησης των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και δεν θα κάνει ένα τέτοιο επικίνδυνο άλμα στο κενό. Διαφορετικά είναι προφανές ότι εμείς θα αντιδράσουμε σθεναρά. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθούν πρόθυμες πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν σε τέτοιου τύπου θεσμικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης".

"Το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού εξετάστηκε για πρώτη φορά ουσιαστικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία αρμόδιας διακομματικής επιτροπής" πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης.

"Μέλημά μας ήταν η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου, στον τόπο διαμονής τους. Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που παραδόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών επί της θητείας μου, έχει παραχθεί με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και βρίσκεται στη διάθεση της νέας κυβέρνησης. Θα μπορούσε, επομένως, να αποτελέσει τη βάση ενός νομοσχεδίου για να λυθεί το θεσμικό αυτό ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες, προκειμένου να επιτευχθεί και πολιτική συναίνεση".

Υπό συζήτηση κατώφλι 4% ή 5% για είσοδο στη Βουλή

Ο κ. Πέτσας αποσυνέδεσε και χθες την ψήφο των ομογενών από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα προωθηθεί με άλλο νομοσχέδιο, ενώ για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κατώφλι εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από 3% σε 4% ή 5% είπε ότι συζητείται σε ομάδες εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών χωρίς να υπάρχει κατάληξη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ψηφίσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ την κατάργηση της απλής αναλογικής και στην κατεύθυνση αυτή οι κ. Θεοδωρικάκος αλλά και Βορίδης έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο το μπόνους να μην είναι 50 έδρες -που τις χαρακτήρισαν "πιθανώς υπερβολικό αριθμό”- αλλά να προσεγγίσει τη θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για λιγότερους βουλευτές μπόνους.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις