Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η νέα εθνική πολιτική για τη χορήγηση ασύλου / Γενικολογίες και ιδεοληψίες στον βωμό της τάξης και της ασφάλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα εθνική πολιτική για τη χορήγηση ασύλου / Γενικολογίες και ιδεοληψίες στον βωμό της τάξης και της ασφάλειας

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Και από κυβερνήσεις και πολύ περισσότερο από αντιπολιτεύσεις. Από την Ουγγαρία μέχρι την Ιταλία κι από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα. Η σκληρή στάση στο μεταναστευτικό “πουλάει”, αλλά ποτέ και πουθενά δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα. Τώρα το αντιλαμβάνεται αυτό και η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, η οποία ως αντιπολίτευση κατηγορούσε περίπου την... κυρία Τασία για τις αυξημένες προσφυγικές ροές, λες και οι άνθρωποι που τρέχουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τον τρόμο, την πείνα και την έλλειψη προοπτικής ήταν ενημερωμένοι για την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και τον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο.

Βγήκε, λοιπόν, προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω των σελίδων της γαλλικής "Figaro", να επαναλάβει αυτά που έλεγε ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας: “Το μεταναστευτικό είναι κρίσιμο θέμα και είναι ευρωπαϊκό θέμα. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα των χωρών πρώτης γραμμής, των χωρών που λόγω γεωγραφικής θέσης φέρουν εκ των πραγμάτων το βάρος της πρώτης υποδοχής. Το μεταναστευτικό είναι η λυδία λίθος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων. Επαναλαμβάνω: αφορά όλους μας εξίσου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015, δεν υπήρξε επαρκής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Υπήρξαν χώρες, ειδικά της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό αφορούσε μόνο τις χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή συμμετοχή στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στηρίζω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Θα επιμείνω και για την ανάγκη αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και την αναμόρφωση του καθεστώτος του Δουβλίνου. Θα πρέπει να έχουμε ενιαίες πολιτικές χορήγησης ασύλου σε όλη την Ε.Ε.”.

Ο μύθος της... απλοποίησης

Επειδή, όμως, έπρεπε να δείξει ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η δική του είναι “αποτελεσματική” και ακολουθεί πιστά το δόγμα “τάξη και ασφάλεια”, φρόντισε να αναγγείλει ότι “θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική ως προς τη χορήγηση ασύλου και θα απλοποιήσουμε πολύ τις διαδικασίες ως προς την ταχύτητα λήψης απόφασης. Και αυτοί οι οποίοι δικαιούνται άσυλο έχουν προφανώς κάθε δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας».

Ίσως θα έπρεπε να ρωτήσει τον “ορίτζιναλ” της “τάξης και ασφάλειας” στη -δημοκρατική- Ευρώπη, τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και πρώην πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους επέμενε, κόντρα στην καγκελάριό του, για αλλαγή της πολιτικής ως προς τη χορήγηση ασύλου και για “ταχείες” επαναπροωθήσεις σε “ασφαλείς τρίτες χώρες”. Όσο κι έκανε πιο αυστηρούς τους σχετικούς νόμους, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Κι αυτό διότι η διαδικασία παροχής ασύλου είναι μια πολύ σοβαρή διοικητική και δικαστική διαδικασία, η οποία μάλιστα άπτεται του πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών. Και εάν αποκλείει κάτι διά ροπάλου, αυτό είναι οι αποφάσεις «καρμπόν». Αυτό το ξέρουν τα γερμανικά δικαστήρια - και το ξέρουν και τα ελληνικά. Και σίγουρα το ξέρουν και τα ευρωπαϊκά και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα οποία ενίοτε καταφεύγουν της Γης οι κολασμένοι.

Το άσυλο εξετάζεται κατά περίπτωση, αφορά συγκριμένα άτομα. Η Τουρκία μπορεί να είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για κάποιον, όχι όμως για κάποιον άλλον της ίδιας εθνικότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα» γενικώς - και από την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη διαφαίνεται ότι αυτό θέλει να το αλλάξει. Αλλά δεν είναι τόσο απλό, όπως φαίνεται και στις περιπτώσεις που ζητούν Τούρκοι πολίτες άσυλο στην Ελλάδα - και σε όλη την Ευρώπη.

“Ζήτημα ασφαλείας”

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την... ευαισθησία της παράταξής του σε ένα από τα μείζονα παγκόσμια προβλήματα των καιρών με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ενσωμάτωσή του στο Προστασίας του Πολίτη - ή Δημόσιας Τάξης, όπως έχει μείνει στη συλλογική μνήμη. Στο ερώτημα που του έθεσε το γαλλικό κανάλι France24 εάν “η μεταναστευτική πολιτική εφεξής έχει να κάνει κυρίως με την αστυνόμευση”, ο πρωθυπουργός ψέλλισε μεν ένα “όχι” -που ακούγεται πολιτικά ορθό στην Εσπερία- για να συνεχίσει λέγοντας ότι “θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τον αριθμό των μεταναστών στα νησιά με αποτελεσματικό τρόπο. Προφανώς υπάρχουν επίσης ζητήματα ασφάλειας”.

Το τι εννοεί με τα “ζητήματα ασφαλείας” δεν του ζητήθηκε να το διευκρινίσει - κι ας ελπίσουμε ότι εννοεί τα προβλήματα που προκύπτουν με μαθηματική ακρίβεια όταν είναι στοιβαγμένοι πολλοί άνθρωποι για πολύ χρόνο σε ένα μέρος όπως η Μόρια και όχι κάτι πολύ χειρότερο.

Η γεωπολιτική και ο Κουμουτσάκος

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό κινήθηκε σε συνέντευξή του στο BBC και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ένας άνθρωπος που ξέρει καλά από γεωπολιτική, πλην όμως όσο έκανε αντιπολίτευση... θυσίαζε τις γνώσεις του στον βωμό του αντιΣΥΡΙΖΑ λαϊκισμού. Υποστήριξε, λοιπόν, ότι τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν «νέες αυξημένες ροές λόγω και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων», και επισήμανε τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία, την αυστηρότερη επιτήρηση των τουρκικών ακτών και την αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών από την Ελλάδα.

Φρόντισε, βέβαια, να τονίσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «κληροδότησε ένα 'κλειστό' σύστημα μεταναστευτικών - προσφυγικών εισροών χωρίς αντίστοιχες εκροές και μια άκρως προβληματική κατάσταση στα νησιά και την ενδοχώρα», ώστε να μπορεί εκ προοιμίου να ρίξει τις ευθύνες για τις όποιες αποτυχίες της νέας “εθνικής πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου” στους προηγούμενους. Μόνο που η λογική της “καμένης γης” έχει πεπερασμένη διάρκεια.

Εν πάση περιπτώσει, ο Γ. Κουμουτσάκος περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που προετοιμάζει η Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιο αποτελεσματικό κοινό μηχανισμό επιστροφών, και σε εθνικό, κάνοντας αναφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση - επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου. Λεπτομέρειες δεν του ζητήθηκε να δώσει.

“Η Κομισιόν να πιέσει”

Την ίδια ώρα, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ καλεί την Κομισιόν να αναλάβει επείγουσα δράση και να επισπεύσει τις διαδικασίες κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων. Η Ελ. Βόζενμπεργκ κατέθεσε χθες ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία σημειώνει: «Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να δέχονται εκ νέου μεγάλες πιέσεις τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω. Τον περασμένο Ιούλιο οι αφίξεις υπηκόων τρίτων χωρών στα παραπάνω νησιά ανήλθαν σε 6.000 περίπου, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 120% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2018. Την ίδια ώρα, αυξητικές είναι οι τάσεις και στα χερσαία σύνορα του Έβρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, η μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες δεδομένων και των καλών καιρικών συνθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο, η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας απέναντι στη συμφωνία της με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και οι επαναλαμβανόμενες απειλές για άνοιγμα των συνόρων της δημιουργούν κλίμα πίεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχουν θέσει τις ελληνικές αρχές σε κατάσταση επιφυλακής.

Δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών - μελών στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε. ερωτάται η Επιτροπή: Πώς σκοπεύει να αντιδράσει με βάση τα νέα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρξει ίση κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών μελών και όχι υπερσυσσώρευση προσφυγικών πληθυσμών στην Ελλάδα;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL