Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στην υπόθεση του ιρανικού τάνκερ / Η Αθήνα στη μέγγενη μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην υπόθεση του ιρανικού τάνκερ / Η Αθήνα στη μέγγενη μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης

Ο ιρανικός... πονοκέφαλος συνεχίζεται για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η μοναδική αποτελεσματική ασπιρίνη δεν εξαρτάται από την ίδια. Η κόντρα είναι μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης και οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρούμενα -διπλωματικά- πυρά, προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω.

Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν ως εξής: Το τάνκερ “Adrian Darya 1” πλέει στη Μεσόγειο με κατεύθυνση προς ανατολάς, φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιος είναι ο προορισμός και ο αγοραστής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το φορτίο προορίζεται για τη Συρία κι ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν- τους οποίους και έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Ζητάει, λοιπόν, από τις χώρες της Μεσογείου να συλλάβουν το πλήρωμα και να σταματήσουν το δεξαμενόπλοιο. Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. δεν πρόκειται να το κάνουν, καθώς τόσο το πλοίο όσο και το φορτίο του δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε σχέση με τη διακίνηση ιρανικού πετρελαίου. Γι’ αυτό άλλωστε -επισήμως τουλάχιστον- αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ.

Τώρα η “καυτή πατάτα” φαίνεται να είναι στα χέρια της Αθήνας, καθώς προχθές το “Adrian Darya 1” είχε δηλώσει ότι άνοιξε ρότα για την Καλαμάτα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραδέχτηκε χθες (σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1) ότι η Ελλάδα υφίσταται πιέσεις, “ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές αρχές”, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η ελληνική πλευρά είναι ότι “δεν είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία”, δήλωσε ο Βαρβιτσιώτης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ιράν.

Το Ιράν, πάλι, προειδοποιεί διά στόματος του Προέδρου του Χασάν Ροχανί ότι δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια εάν του εμποδίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου. «Οι παγκόσμιες δυνάμεις γνωρίζουν ότι, στην περίπτωση που οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν μειωθούν στο μηδέν, οι διεθνείς υδάτινοι δίαυλοι δεν μπορεί να έχουν την ίδια ασφάλεια με πριν», δήλωσε χθες ο Ροχανί. «Έτσι η μονομερής πίεση εναντίον του Ιράν δεν μπορεί να είναι προς όφελός τους και δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους στην περιοχή και στον κόσμο».

Η προειδοποίηση αυτή δεν αφορά μόνο τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά και την ελληνόκτητη εμπορική ποντοπόρο ναυτιλία - νούμερο ένα στον κόσμο. Οπότε η Αθήνα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να χαλάσει την καρδιά ούτε της Ουάσιγκτον ούτε της Τεχεράνης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το... βαπόρι από την Περσία δεν θα πιάσει στη Καλαμάτα. Όπως ξεκαθάρισε ο Βαρβιτσιώτης, το “Adrian Darya 1”, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη τη χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου». Και έπεται συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL