Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΗΠΑ προς Τουρκία: / ΗΠΑ προς Τουρκία: Πάρτε το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ προς Τουρκία: / ΗΠΑ προς Τουρκία: Πάρτε το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου

Παράνομες χαρακτηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ ανοιχτά της Καρπασίας και καλούν την Τουρκία να τις τερματίσει και να απομακρύνει το γεωτρύπανο από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Ερωτηθείς για τις δραστηριότητες του Γιαβούζ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε, βεβαίως, ότι οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα», επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσιγκτον πως «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή».

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων» κατέληξε.

Ικανοποιημένος για τις αμερικανικές δηλώσεις εμφανίστηκε στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η επισήμανση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εξουσία να αποφασίζει για γεωτρητικές εργασίες και η έκκλησή του προς την Τουρκία να αποσύρει το Γιαβούζ από τα κυπριακά χωρικά ύδατα ενισχύει τη θέση της Κύπρου.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου πρόσθεσε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, πως «φαίνεται για ακόμα μια φορά ότι η διεθνής κοινότητα, με αυτή την τοποθέτηση των ΗΠΑ, αποδοκιμάζει και είναι αντίθετη με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την αποσταθεροποιητική δράση που έχει αναλάβει» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα μηνύματα θα κάνουν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μέσα από διαφορετικό φακό τα πράγματα «και να επιτρέψει, μέσα από ουσιαστική διαπραγμάτευση του Κυπριακού, πάνω απ' όλα, να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις νομιμότητας και συνεργασίας στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως και τέταρτο τουρκικό πλοίο, το Ορούτς Ρέις, βρίσκεται καθοδόν για την ανατολική Μεσόγειο. Απαντώντας στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε δηκτικά πως προφανώς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νομίζει πως το Φατίχ, το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός είναι ελληνικά πλοία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL