Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
"Γενικόλογες" οι κυβερνητικές ανακοινώσεις / ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακοί χειρισμοί για να καλυφθεί το φιάσκο της Σαμοθράκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γενικόλογες" οι κυβερνητικές ανακοινώσεις / ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακοί χειρισμοί για να καλυφθεί το φιάσκο της Σαμοθράκης

“Με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα η κυβέρνηση επιχειρεί επί ημερών να δικαιολογήσει την ολιγωρία, την προχειρότητα και την ανικανότητα του επιτελικού κράτους του Κ. Μητσοτάκη που οδήγησαν στον δεκαήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα μέτρα -παρωδία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ανικανότητα και ανεπάρκεια της Ν.Δ.

“Ανικανότητα που κορυφώθηκε με τη λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και επιλογή ενός πλοίου (AZORES EXPRESS) που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τη γραμμή Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη εξαιτίας των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του λιμανιού. Αλλά και με την ανικανότητα φιλοξενίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων επισκεπτών. Είναι δε τόσο εμφανής η ανεπάρκεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που, μόλις δεκαπέντε μέρες μετά την εμφάνιση του προβλήματος, αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν την κρίση που οι ίδιοι μεγέθυναν” υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της πολυδιαφημιζόμενης κυβερνητικής σύσκεψης για τη στήριξη της Σαμοθράκης “ώδινεν όρος και έτεκεν μυν”.

“Αντί για συγκεκριμένα, άμεσα και εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης, ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γενικόλογες ανακοινώσεις” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και παρατηρεί ότι “απουσιάζει παντελώς η τουριστική προβολή της Σαμοθράκης, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους πληττόμενους επαγγελματίες και κατοίκους, οι οποίοι καταστράφηκαν οικονομικά”.

Τι δεν λέει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στην ανακοίνωση του Μαξίμου δεν διευκρινίζεται:

* Πώς θα εξασφαλιστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Με ποιο πλοίο, τι εισιτήριο και ποια δρομολόγια.

* Γιατί καθυστερεί η προκήρυξη διαγωνισμού για νέα σύμβαση με πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία ήταν ήδη έτοιμη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

* Ποια μέτρα θα λάβουν για να επιταχυνθεί η υλοποίηση έργων υποδομής που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και παρουσιάζουν τραγικές καθυστερήσεις.

* Ποια μέτρα πρόνοιας και στήριξης θα ληφθούν για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους προκειμένου να ορθοποδήσει το νησί.

Τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

“Οι καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία, η ταλαιπωρία των κατοίκων και των τουριστών και η μεγάλη ζημιά στην εικόνα του νησιού και της χώρας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεν αποκαθίστανται με επικοινωνιακές φιέστες, συσκέψεις και χωρίς περιεχόμενο ανακοινώσεις δεκαπέντε ημέρες μετά το γεγονός” τονίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τις δικαιολογίες της κυβέρνησης για το λιμάνι της Σαμοθράκης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι προβάλλονται για να δικαιολογηθεί η “τραγική ολιγωρία” της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ότι πρόκειται για προβλήματα γνωστά εδώ και δεκαετίες, που όμως δεν εμπόδιζαν την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα “δρομολόγησε οργανωμένα την επίλυσή τους με την εκπόνηση του master plan του λιμανιού Καμαριώτισσας”.

Μηδενική χρηματοδότηση επί Ν.Δ.

Και σε σχέση με τις λιμενικές υποδομές τα δεδομένα διαψεύδουν την κυβέρνηση τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα:

α) Το φαινόμενο των νέων προσχώσεων στον λιμένα της Καμαριώτισσας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Λιμεναρχείο Σαμοθράκης στις 22 Μαΐου 2019 (και όχι τέσσερα χρόνια πριν) σε έγγραφό του προς τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ενημέρωσε τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υποδομών στις 11 Ιουνίου 2019. Οι προσχώσεις δεν εμποδίζουν τη ζώνη ελιγμού του πλοίου δεδομένου ότι αυτή βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το ακρομόλιο.

β) Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, κάλυψε όλα τα αιτήματα χρηματοδότησης που κατέθεσε ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης για τα λιμάνια της Σαμοθράκης (Καμαριώτισσα και Θέρμες), συνολικού ύψους 210.800 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν έδωσε ποτέ χρήματα για τη συντήρηση και αναβάθμιση των λιμένων της Σαμοθράκης λόγω της επικείμενης πώλησης του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Η χρηματοδότησή τους ήταν μηδενική, τονίζει.

γ) Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν οι μελέτες του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL