Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Δεν θα σιγήσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν θα σιγήσουμε

Του Νίκου Σβέρκου

Η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στον Υμηττό στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό ραδιοφωνικών σταθμών ανέδειξε όλη την παθογένεια της πολιτικής διαχείρισης στο πεδίο της ενημέρωσης. Τα ψεύδη ανακατεύτηκαν με την απουσία σύγχρονης ρύθμισης του τοπίου και την ανυπαρξία δομών για την εξασφάλιση πλουραλιστικής ενημέρωσης.

Ειπώθηκε ψευδώς από την ΕΡΤ και από κυβερνητικές «πηγές» πώς σοβαρές ζημιές υπέστη μόνο ένας μουσικός σταθμός. Στην πραγματικότητα, οι ζημιές στα κέντρα εκπομπής 15 ραδιοφωνικών σταθμών κοστολογούνται με πρόχειρους υπολογισμούς σε μερικά εκατομμύρια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πανηγύρισε για τα «επιτεύγματα» αποσιωπώντας τις τεράστιες ζημιές.

Αποκαλύφθηκε επίσης πως κάποιοι «ιθύνοντες» είτε δεν επέτρεψαν είτε δεν φρόντισαν ώστε να καθαριστεί ο δασικός χώρος πέριξ των κεραιών και των μηχανημάτων. Το «άβατο» των κεραιών σε συνδυασμό με το μη ρυθμισμένο τοπίο έχει αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε κάθε μορφής «ομάδες» να λυμαίνονται την περιοχή, με αποτέλεσμα να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.

Μετά την καταστροφή λειτούργησε επαρκώς μόνον η «αλληλεγγύη» των μεγάλων επιχειρηματικών διαπλεκόμενων ομίλων. Ορισμένοι ενημερωτικό σταθμοί που καταστράφηκαν βρήκαν στήριξη από άλλους, με μόνο κριτήριο την πολιτική και επιχειρηματική στόχευση. Οι υπόλοιποι, όπως ο «105,5 Στο Κόκκινο», παραμένουν σιωπηλοί στα ραδιοκύματα και εκπέμπουν μόνο μέσω Διαδικτύου. Αλήθεια, η κυβέρνηση της Ν.Δ., που τόσο κόπτεται για τον πλουραλισμό, γιατί δεν επικοινώνησε με κανέναν εκ των υπευθύνων των σταθμών αυτών για να ενημερωθεί για την κατάσταση; Γιατί η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, που υπάγεται μέσω της υδροκέφαλης Προεδρίας της Κυβέρνησης απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν επιτελεί τον ρόλο της, έστω και θεσμικά;

Οι πρώτοι έλεγχοι για την κατάσταση στα κέντρα εκπομπής στον Υμηττό θα διενεργηθούν από κλιμάκια της Περιφέρειας πέντε μέρες μετά την καταστροφή. Ουδείς άλλος θεσμός ενδιαφέρθηκε για το τι συμβαίνει, αν και οι φωτογραφίες από την περιοχή είναι αποκαρδιωτικές.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους χιλιάδες ακροατές του «105,5 Στο Κόκκινο», που αγωνιούν για την ύπαρξη του ραδιοφώνου, πως θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας απομένουν ώστε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ενημερώνουμε δε τους κάθε λογής πολιτικούς ιθύνοντες πώς η φωνή μας θα συνεχίσει να ακούγεται το ίδιο δυνατά και «ενοχλητικά» στα αυτιά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL