Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Οικολόγοι Πράσινοι: Πυρκαγιές, ανεπάρκειες και κλιματική κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικολόγοι Πράσινοι: Πυρκαγιές, ανεπάρκειες και κλιματική κρίση

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων:

Οι μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια και Ελαφόνησο αλλά και σε όλη την χώρα, και οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά και με πολύ σκληρό τρόπο τις αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη, και βεβαίως στη χώρα μας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εδώ και πολύ καιρό είναι πλέον καθημερινές και ήδη καταστροφικές. Σαφώς βέβαια και είναι κοινή επιστημονική αντίληψη ότι οι δασικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες δεν μπορούν να εξαλειφθούν όμως δεν παύουν να αποτελούν συμβάντα με τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ενώ η πυρκαγιά σε ένα μεσογειακό πευκοδάσος είναι μια αναμενόμενη φάση του φυσικού κύκλου των πεύκων, η κοινωνική καταστροφή της επόμενης μέρας είναι χειροπιαστή και αδιαμφισβήτητη.

Όμως ως Οικολόγοι Πράσινοι αισθανόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές… γιατί ενώ κάποιοι ανακάλυψαν επιτέλους την κλιματική αλλαγή και «ασπάζονται» τις επιστημονικές αντιλήψεις, η στάση τους είναι προσχηματική αφού απλά εργαλειοποιούν τα παραπάνω για να αποενοχοποιηθούν…

Τα φαινόμενα που βιώσαμε τελευταία με χαρακτηριστικότερο αυτά της Ελαφόνησου όπου χάθηκε το 1/4 του φυτικού πλούτου του νησιού εξαιτίας της ύπαρξης εν έτη 2019 μιας ανεξέλεγκτης χωματερής, και της Εύβοιας όπου υπήρξαν τεράστιες απώλειες στο φυσικό πλούτο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους επειδή ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, θρηνήσαμε όμως έμβια θύματα.

Η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία φέρει μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την καθυστέρηση της σύνταξης του δασολογίου και φυσικά την ανοχή που επέδειξε για πολλές δεκαετίες σε ένα σύστημα αυθαιρεσιών που κρατούσε όμηρους του πολίτες φέρει επίσης μεγάλη ευθύνη για την υποστελέχωση των δασικών και συναφών υπηρεσιών.

Να θυμίσουμε στην Νέα Δημοκρατία ότι για πρώτη φορά το 2018 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα Εθνική δασική πολιτική με 20ετή χρονικό ορίζοντα (ΦΕΚ Β΄5351) Καλό θα ήταν να την διαβάσουν, να την εμπλουτίσουν ίσως, ΑΛΛΑ κυρίως να την εφαρμόσουν, μήπως και αλλάξουν τον περιβαλλοντικό τους προσανατολισμό, αλλά και την επενδυτική πολιτική της τσιμεντοποίησης που δείχνουν να υποστηρίζουν. Ας αφήσει λοιπόν η ΝΔ την εμμονή της με την αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος και αλλαγή του ορισμού του δάσους που θα το καταστήσει ακόμη πιο ευάλωτο και βορρά στρεβλών αναπτυξιακών ορέξεων.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ την καλούμε να προχωρήσει τάχιστα στην εκπόνηση ενός ευρύτατου προγράμματος ενδεδειγμένης και οργανωμένης αναδάσωσης χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, σύμφωνα με τη Συνταγματική επιταγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθούν οι ντόπιοι ρητινοσυλλέκτες και οι δασικοί συνεταιρισμοί κατά τα επόμενα 4 χρόνια στο έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Τα καμένα δένδρα να μην δοθούν για εκμετάλλευση σε εμπόρους, αλλά μόνο στους δασικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να κατασκευαστούν κορμοφράγματα και άλλες υποδομές για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων τον χειμώνα και ό,τι περισσέψει να δοθεί στους κατοίκους για καυσόξυλα.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προστασίας μπορεί να δώσει νέα πνοή στο περιβάλλον, να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να εισφέρει σε μια πορεία προς ένα αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης για όλους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL