Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Αρχίζει η δικαστική "μάχη" για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχίζει η δικαστική "μάχη" για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου (δεξιά) και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άννα Νάκου

Σωρεία παραβάσεων τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας κατά τη θέσπιση του ασυμβίβαστου που ψήφισε η κυβέρνηση με τον νόμο της 4623/2019 επικαλούνται η μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου αλλά και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άννα Νάκου με προσφυγή που κατέθεσαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πλέον η «μάχη» για την αποπομπή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τις προσφυγές να ανοίγουν επισήμως τη δικαστική διάσταση του θέματος λίγες ώρες μετά την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων αυτοδίκαιης έκπτωσής τους από το αξίωμά τους, που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στις αιτήσεις γίνεται εκτενής απαρίθμηση των λόγων που, κατά τις αιτούσες, συνιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας και γίνεται επίσης αναφορά σε "φωτογραφική διάταξη" η οποία αποτελεί "παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου".

Οι οκτώ λόγοι

Σύμφωνα με τις αιτούσες "οι παραβάσεις που συνεπάγεται η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με τον Ν. 4623/2019 είναι, σύμφωνα με την αίτηση ακυρώσεως, οι ακόλουθες:

1. Παράβαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.

2. Παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της θητείας των μελών της εθνικής αρχής ανταγωνισμού μέχρι της λήξεώς της και μη πρόωρου τερματισμού της, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί επί αντίστοιχων υποθέσεων από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

3. Παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου, καθώς και της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους που επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

4. Παράβαση της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της καλής νομοθετήσεως, διότι ο νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει ειδική μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

5. Έλλειψη γενικού, αφηρημένου και απρόσωπου χαρακτήρα της ρυθμίσεως.

6. Φωτογραφικός χαρακτήρας του θεσπισθέντος ασυμβιβάστου, με σκοπό την απομάκρυνση συγκεκριμένων, δυναμένων ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς, μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

7. Αντίθεση της ρυθμίσεως προς την αρχή της αναλογικότητας και προς την αρχή της ισότητας.

8. Μη τήρηση των διατάξεων του Νόμου 3959/2011, γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του Ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Λαζαράτος: "Στα νομικά δεν χωρούν συμπάθειες ή αντιπάθειες"

Ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου Πάνος Λαζαράτος δήλωσε ότι "τα νομικά δεν είναι αντιπαράθεση στην πολιτική κονίστρα. Τα νομικά δεν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες. Τα νομικά δεν είναι φήμες. Δεν είναι αρένα. Δεν είναι υποκειμενική ηθική ή πολιτική φιλοσοφία. Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε σκανδαλολογία. Ούτε εκδίκηση! Πολιτική ή άλλη" προσθέτοντας πως "είναι ευδιάκριτη, ακριβής επιστήμη, με το ήθος που απορρέει από αυτή την ακρίβεια. Και ο πολιτισμός της επιστήμης αυτής, είδος εκλεκτό".

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως "οι πράξεις άμεσης αποπομπής της προέδρου, της αντιπροέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με νόμο "φωτογραφικό", ατομικό και αναδρομικό, δίχως μεταβατική διάταξη, προσβάλλουν κατάφωρα την αναγκαία ανεξαρτησία της Αρχής έναντι της πολιτικής εξουσίας" και κατέληξε: "Το άρθρο 101 παρ. 1 περ. α' του Ν. 4623/2019 και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις αντιτίθενται προδήλως στο ενωσιακό και εσωτερικό δίκαιο κατά τρόπο πρωτοφανή και θίγουν άμεσα την ουσία του κράτους δικαίου και τον εκπορευόμενο από αυτή νομικό μας πολιτισμό".

Η επιστολή Δραγασάκη και η στάση της Κομισιόν

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στην επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ έστειλε επιστολή πριν από τρεις μέρες ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με θέμα την καρατόμηση της προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκφράζοντας την ανησυχία του για «τον κίνδυνο ενός σημαντικού τραύματος στην αξιοπιστία και το κύρος της Ε.Α.» και ζητώντας έλεγχο της νομιμότητας των επιχειρούμενων αλλαγών πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα «τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Επιτροπής».

Ο Γιάννης Δραγασάκης γράφει πως έχει θεσμική και ηθική υποχρέωση να ενημερώσει την Κομισιόν γιατί ως προηγούμενος υπουργός Οικονομίας χειρίστηκε το θέμα της αλλαγής του προέδρου και μελών της διοίκησης λόγω της κανονικής λήξης της θητείας τους.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα συνομίλησαν τηλεφωνικά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ. “Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την επίτροπο Βεστάγκερ σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υιοθέτηση από τη Βουλή νέας νομοθεσίας που περιλαμβάνει τη διάταξη σχετικά με το ασυμβίβαστο στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το εν λόγω ζήτημα” επισήμανε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η Επιτροπή “υποστηρίζει θερμά την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ανταγωνισμού”.

“Η καλή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών ανταγωνισμού είναι σημαντική και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της ανεξαρτησίας τους” είπε σημειώνοντας ότι αυτός είναι και ο στόχος της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πριν από την 4η Φεβρουαρίου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL