Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ο νέος υπερδεξιός πόλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο νέος υπερδεξιός πόλος

Όταν κάποιος σαν τον Βασίλη Κεγκέρογλου φτάνει στο σημείο να φωνάξει στον Γιάννη Βρούτση -για το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό του πραξικόπημα, όχι γι' αυτή καθεαυτή τη ρύθμιση ρουσφέτι στον ΣΕΒ- "αυτά δεν είχαν γίνει ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον ξεπεράσατε, τον αντιγράφετε και κάνετε κακή αντιγραφή", μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον εκνευρισμό της Χ. Τρικούπη στην προοπτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μονιμοποιήσει τις ίσες αποστάσεις έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ...

Η Φώφη Γεννηματά προ(σ)κάλεσε με κάθε τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ψηφίσουν μαζί την κατάργηση του "ασύλου της ανομίας", κατά πως το χαρακτήριζε ο εξαφανισμένος από την προχθεσινή συζήτηση Ανδρέας Λοβέρδος.

Τον πήρε τηλέφωνο, τον κάλεσε δημόσια από το βήμα της Βουλής να εγκαταλείψει την ιδέα της προληπτικής αστυνομοκρατίας, αλλά το μόνο που εισέπραξε ήταν μια… "νομοτεχνική βελτίωση" της Νίκης Κεραμέως, που ουδόλως άλλαζε την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης να εξομοιώσει τα πανεπιστήμια με τους δρόμους και τις πλατείες, κάτι που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπορούσε να αποδεχθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει ανταποκριθεί -άλλωστε η αντιπρόταση Γεννηματά έδινε στοιχεία ρεαλισμού στην προσέγγισή του-, αλλά έκανε μια κίνηση που δείχνει ότι έχει κάνει την επιλογή του: Υπερδεξιά ατζέντα επιπέδου Tea Ρarty για να δώσει ταυτότητα στην βάση του, την ίδια ώρα που προωθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που απευθύνονται στους χορηγούς και τα ορφανά του εκσυγχρονισμού.

Γνωρίζοντας ότι τα δύσκολα έρχονται -οικονομία, ελληνοτουρκικά και ένα μεταναστευτικό όπου ξέρει ότι οι ισχυροί της Ε.Ε. δεν του αφήνουν περιθώρια να ξεδιπλώσει την ατζέντα της Δεξιάς- το επιτελείο Μητσοτάκη προσπαθεί να χτίσει, όσο ταχύτερα μπορεί, έναν πόλο ο οποίος να κινείται από τις παρυφές της ενσωματωμένης υπερδεξιάς έως το "εκσυγχρονιστικό Κέντρο".

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, έσπευσε να δημιουργήσει το "επιτελικό κράτος" - μηχανισμό στα μέτρα τα δικά του και των συμφερόντων που θέλει να εκφράσει, ώστε γρήγορα και μεθοδικά να υπερβεί τις εσωκομματικές βαρονίες, αλλά και τους πάλαι ποτέ δυνάμει συμμάχους του. Οι διπλές κάλπες του Μαΐου και του Ιουλίου έπεισαν το στενό του επιτελείο ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν λειτουργεί ως ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως, με τη "Ν.Δ. Μητσοτάκη" κοντά στο 40%, μάλλον δεν του χρειάζεται.

Ο Κ. Μητσοτάκης προτιμά πλέον να ενσωματώνει απευθείας στελέχη από την "πράσινη" δεξαμενή, αφήνοντας το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μόνο του απέναντι στον κυρίαρχο του χώρου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Επόμενο βήμα, ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής για να να (προσπαθήσει να) παγιώσει την εξουσία των "νομίμων ιδιοκτητών"... Σε αυτό το σκηνικό η Φώφη Γεννηματά θα αναγκαστεί να επαναπροσδιοριστεί εγκαταλείποντας οριστικά τις παλιές ίσες αποστάσεις της. Αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL