Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Νεοφιλελεύθεροι και ψευδολόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεοφιλελεύθεροι και ψευδολόγοι

Μια εκδήλωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) έκανε τον γύρο της δημοσιότητας μέσω πηχυαίων τίτλων και πρωτοσέλιδων «χτυπημάτων». «Δουλεύουμε έξι μήνες τον χρόνο για να πληρώνουμε φόρους» η γενική ιδέα. Αναζητήσαμε τα στοιχεία της έρευνας, διαβάσαμε το τρισέλιδο δελτίο Τύπου και καταλήξαμε ξανά στο ίδιο συμπέρασμα: όπου βλέπεις οικονομικό φιλελευθερισμό, να περιμένεις μεγάλες απατεωνιές.

Στο Δελτίο Τύπου του ΚΕΦίΜ συμπεριλαμβάνεται ένα γράφημα που δείχνει πως στην Ελλάδα δαπανώνται συνολικά 77,5 δισ. για «έμμεσους φόρους», «άμεσους φόρους» και «κοινωνικές εισφορές».

Προστρέξαμε στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017 (τη χρονιά στην οποία αναφέρεται η έρευνα) και ανακαλύψαμε ότι οι «αναλυτές» του ΚΕΦίΜ έχουν συμπεριλάβει και τα όσα πληρώνουν οι επιχειρήσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!

Στο ίδιο γράφημα, οι ιθύνοντες του ΚΕΦίΜ αντιπαρέβαλαν τις «δαπάνες των νοικοκυριών για βασικές ανάγκες», που ανήλθαν σε 41,7 δισ.

Οι φωστήρες του ΚΕΦίΜ όχι μόνο έβαλαν στο ίδιο τσουβάλι τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για να κατασκευάσουν μια ψευδή εικόνα για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά συνέκριναν και τελείως ανόμοια πράγματα, ήτοι φυσικά και νομικά πρόσωπα με τα νοικοκυριά.

Αν επρόκειτο για ακόμα μια ένδειξη της επιστημονικής ανικανότητας των φιλελεύθερων, θα σταματούσαμε εδώ. Η «αριστεία» τους είναι άλλωστε γνωστή και μετριέται με δίδακτρα ιδιωτικών «πανεπιστημίων». Ωστόσο, ο συνειδητός στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι το ψεύδος, η παραπλάνηση των πολιτών και η εμπέδωση ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου δόγματος.

Στο ΚΕΦίΜ έχουν θητεύσει μεταξύ άλλων ο Τάσος Αβραντίνης, υποψήφιος με τη Ν.Δ. στο Επικρατείας, και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημερινός υφυπουργός της κυβέρνησης. Πρόκειται δηλαδή για έναν οργανισμό που λειτουργεί εντός της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός έχει «χαιρετίσει» τις θέσεις του ΚΕΦίΜ, ενώ στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν τα παραπάνω ψεύτικα δεδομένα παραβρέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η κεντρική γραμμή της Ν.Δ. είναι λοιπόν η μείωση των φόρων και των «κοινωνικών εισφορών», με άλλα λόγια η καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Θα αναρωτηθείτε βέβαια γιατί η κυβέρνηση θα προσλάβει πολλαπλάσιους συνεργάτες, μετακλητούς και δημοσιογράφους όταν θέλει να μειώσει το κράτος. Μα ποιος θα αναλάβει μετά να εξυμνεί τον πρωθυπουργό για το καταστροφικό του έργο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL