Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Αυταρχισμός και αναζήτηση συνθηκών ισοβιότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυταρχισμός και αναζήτηση συνθηκών ισοβιότητας

«Η μιντιακή δικτατορία δεν επέτρεψε να μάθει ο κόσμος τι είπε ο Πολάκης» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Παπαχριστόπουλος. Όσο υπερβολικό και αν φαίνεται σε κάποιους, καταδεικνύει το μεγάλο εργαλείο της Ν.Δ. και των χορηγών της προκειμένου να κατακτήσουν την εξουσία, να την κρατήσουν και να την διευρύνουν.

Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ της ατζέντας που επιβάλλεται στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης προς συζήτηση θα συνεχίσει να κρύβει ό,τι θεωρεί πως έχει πολιτικό κόστος. Έκρυψε τον τρόπο που αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος σε 21 χρόνια φυλακή απατεώνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής ηλεκτρισμού Energa, Αρ. Φλώρος.

ΑΓΝΟΗΣΕ το γεγονός πως ο συγκεκριμένος τύπος συντόνιζε μέσα από τη φυλακή εγκληματικές ενέργειες και εκκρεμεί νέα δίκη με έντεκα κατηγορίες! Συμπτωματικά, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ήταν συνέταιρος του ανιψιού του πρωθυπουργού, ο οποίος ανιψιός διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διευθυντής του γραφείου του! Και το αγνόησε διότι ελάχιστοι το έμαθαν.

ΘΛΙΒΕΡΟ να φαίνεται πως η Δικαιοσύνη άρχισε να εκτελεί παραγγελίες. Και σαν παραγγελία μοιάζει η αποφυλάκιση του δολοφόνου του νεαρού Αλέξη, του αστυνομικού Κορκονέα. Και μοιάζει, διότι το επιχείρημα των δικαστών ήταν εξωφρενικό. Ο πρότερος σύννομος βίος για έναν άνθρωπο που δεν ζήτησε συγνώμη για την πράξη του! Λες και αν δεν είχε πρότερο σύννομο βίο, θα ήταν αστυνομικός.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ είχαν αμφιβολία, ακολούθησε σε λίγες ώρες η αποφυλάκιση του δολοφόνου με διαδικασία-εξπρές, όταν για να καθαρογραφεί μια δικαστική απόφαση περνούν λίγες έως πολλές μέρες.

ΣΤΗΝ οικονομία, το πρώτο μέλημα ήταν η πρώτη δόση ανταπόδοσης των οφειλομένων στους χορηγούς, με την αλλαγή των όρων δόμησης στο Ελληνικό. Με τη μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή. Με την ελευθερία δράσης στους φοροδιαφεύγοντες, καταργώντας τους μηχανισμούς ελέγχου. Αυτό εννοούσαν όταν έλεγε ότι θα μειώσουν τους φόρους;

ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ της νέας κυβέρνησης θα συνεχιστούν καθώς το στρατηγικό σχέδιο που ξεδιπλώνεται είναι ο απόλυτος έλεγχος όλων των εξουσιών. Της εκτελεστικής, της νομοθετικής, της δικαστικής και της άτυπης τέταρτης εξουσίας, όπως θεωρούνται τα ΜΜΕ, με την υπαγωγή της κρατικής τηλεόρασης και του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού!

ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ να τοποθετηθούν νέες διοικήσεις, το γραφείο του πρωθυπουργού έχει διορίσει εκεί κομματικούς κομισάριους για να «ψεκάζουν» τις ανεπιθύμητες ειδήσεις. Ακόμα και τη δήλωση της Βρετανής πρωθυπουργού, όταν συνομίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λογόκριναν!

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ μπροστά σε ένα σχέδιο αυταρχικής εκτροπής. Καύσιμό του, η αδιαφορία μεγάλου μέρους της κοινωνίας για ζητήματα δημοκρατίας. Καμιά ευαισθησία και ευθύνη στην ιστορική κληρονομιά. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τον Σόλωνα τον Αθηναίο, αλλά όλοι γνωρίζουν και υπερηφανεύονται για τον Μέγα Αλέξανδρο τον Μακεδόνα, που νικούσε και έδερνε τους πάντες. Πού νίκησε αυτός ο Σόλωνας;

ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ πάλι σε ισχύ, ως μοναδικό τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με τις εξουσίες, το πελατειακό σύστημα. Ένα σύστημα βαθιά αντιδημοκρατικό, αλλά και αντιπαραγωγικό, καθώς δεν αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνάμεις με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Ένα σύστημα που αλλάζει τη διανομή της εθνικής πίτας σε λιγότερους, αλλά δεν εγγυάται την αύξησή της.

ΤΟ ΕΡΓΟ αυτό παίζεται εδώ και καιρό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μέχρι στιγμής έχει επιτυχία. Διότι την εικόνα που φτάνει στα σπίτια όλων της ελέγχει η πολιτική και οικονομική εξουσία. Παρηγορήσου λοιπόν, Έλληνα, βλέποντας στην οθόνη τους «μαύρους πάνθηρες» (!!!) της ελληνικής αστυνομίας και νοιώσε ασφαλής.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτός ο συνεταιρισμός, που χρεοκόπησε τη χώρα, εξακολουθεί να αναζητά όλο και μεγαλύτερο μέρος μιας μικρής εθνικής πίτας για την οποία δεν κάνουν τίποτα να μεγαλώσει. Δεν έχουν όραμα πρωτοπορίας. Δεν έχουν υπευθυνότητα για τα βάρη που έχουν φορτώσει στις πλάτες μιας μικρής χώρας με μεγάλο εθνικό χρέος. Δεν τους αφορά το δάσος και οι συνταρακτικές αλλαγές σε αυτόν τον υπερσυνδεδεμένο κόσμο όπου μια κρίση στη Βρετανία και την Ιταλία μπορεί να προκαλέσει οικονομικό τσουνάμι σε όλη την Ευρώπη.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ μιας τέτοιας εξουσίας, που αναζητά συνθήκες ισοβιότητας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεν βρεις τρόπο να παρακάμψεις τα στεγανά των δικτύων ενημέρωσης, αν δεν βρεις τρόπους να ενημερώσεις τον λαό εκεί που είναι ο λαός και όχι στα γραφεία των κομματικών συνεδριάσεων, ο λαός δύσκολα θα ορθώσει το ανάστημά του για μια δημοκρατία που δεν κάνει χρήση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL