Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Μαδούρο, ο Γκουαϊδό, η Ελλάδα και η Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μαδούρο, ο Γκουαϊδό, η Ελλάδα και η Γερμανία

Η επιστροφή πριν από λίγες ημέρες του Ντάνιελ Κρίνερ στο Καράκας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τον θόρυβο που ξεσήκωσε η κήρυξή του σε persona non grata από την κυβέρνηση Μαδούρο και η απέλασή του από τη χώρα πριν από τέσσερις μήνες. Ο πρέσβης της Γερμανίας στη Βενεζουέλα είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 24 Ιανουαρίου.

[...] Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι η πρωτοβουλία αυτής της επαναπροσέγγισης ανήκει στη Βενεζουέλα, η οποία στις αρχές Ιουλίου ανακοίνωσε στο Βερολίνο ότι δεν θεωρεί τον Ντάνιελ Κρίνερ πλέον persona non grata. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα δέχτηκε τον Γερμανό πρέσβη στην Casa Amarilla, στην αίθουσα Jose de Sucre των επίσημων τελετών και συναντήσεων, μέσα στο υπουργείο των Εξωτερικών. Σε tweett, ο Χόρχε Αρεάσα αναφέρει ότι «θα διατηρήσουμε την άμεση επικοινωνία και θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε μεγάλο μέρος της διμερούς ατζέντας».

Αυτό δεν θα χρειαστεί να κάνει ο νέος Έλληνας πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, που θα διαδεχτεί τον απερχόμενο πρέσβη Νίκο Κοτροκόη έπειτα από πάνω από 4 χρόνια δύσκολης, αλλά επιτυχημένης αποστολής στο Καράκας. Ο κ. Κοτροκόης επρόκειτο να αναχωρήσει από το πόστο του οριστικά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, αφού αποχαιρέτησε συναδέλφους, φίλους, συνεργάτες στην πρεσβεία και την ελληνική κοινότητα. Μάλιστα η Βενεζουέλα τού επιδαψίλευσε υψηλή τιμή. Του απένειμε το παράσημο Francisco de Miranda πρώτης τάξεως με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του. Σύμφωνα με το σκεπτικό της παρασημοφόρησης «ο Έλληνας πρέσβης προσέφερε υπηρεσίες στη υπόθεση της ειρήνης και του διαλόγου... ζητούσε πάντα πληροφορίες από πρώτο χέρι και δεν παρασύρθηκε ποτέ από τα ΜΜΕ, από άλλες κυβερνήσεις που έκαναν σκέψεις για τη Βενεζουέλα».

Ωστόσο, από γερμανικές διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι η αναχώρηση του Έλληνα πρέσβη καθυστερεί προσωρινά. Ίσως να σχετίζεται με το ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προχωρήσει στην κήρυξη ελεύθερων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση η επίδοση διαπιστευτηρίων θα πρέπει να γίνει στον Γκουαιδό, που όμως έπειτα από 6 μήνες δεν κατάφερε να δημιουργήσει γύρω του κυβερνητικές δομές, και όχι στον Μαδούρο, κι αυτό φαίνεται να προβληματίζει την ελληνική πλευρά. Ίσως σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα να πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα ρεαλισμού του Βερολίνου, το οποίο αντελήφθη ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Μαδούρο δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο την είχε φανταστεί η διεθνής κοινότητα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL