Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία από τους Μπολσονάρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία από τους Μπολσονάρους

Καλός ο πολιτισμός και οι αστικές ευγένειες, αλλά την Ελλάδα την κυβερνούν πλέον οι Μπολσονάροι και τίθεται ζήτημα υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Και επειδή το Μπολσονάροι είναι βαριά κουβέντα, καλό είναι να το τεκμηριώσουμε, για να ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Μπολσονάροι ως προς τον τρόπο που δούλεψαν την άνοδό τους στην εξουσία, δηλαδή με ακροδεξιό λαϊκισμό, φέικ νιουζ, ατζέντα νόμου και τάξης με μισάνθρωπο επιτονισμό και απόλυτη στράτευση των ΜΜΕ στο πλευρό τους.

Ακόμα περισσότερο Μπολσονάροι στον τρόπο που πολιτεύονται από τη στιγμή που κατέκτησαν την εξουσία. Τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν σαφώς μια νεοσυντηρητική και αυταρχική αντίληψη, η οποία αναβλύζει από κάθε πόρο τους: Ο απόλυτος έλεγχος του συνόλου των δημόσιων ΜΜΕ απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο, η συνοπτική καρατόμηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, η επιστροφή της συμμορίας χουλιγκάνων με τα παπιά, της Ομάδας Δέλτα, η σχεδόν τελετουργική εξαγγελία της κατάργησης του ασύλου, η επιθετική επιστροφή των Θρησκευτικών στην εκπαίδευση με όρους θρησκοληψίας, η κοινωνική οπισθοδρόμηση μέσα από τον ρόλο της γυναίκας "μητέρας και νοικοκυράς" και άλλα - πολλά για μια κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει τρεις εβδομάδες στην εξουσία.

Είναι αναγκαία αυτή η πολιτική για την προώθηση της οικονομικής ατζέντας της Ν.Δ.; Αν εξαιρέσουμε το σκέλος καταστολή, που μάλλον θα χρειαστεί για να προχωρήσουν τα πιο αντικοινωνικά μέτρα, η Ν.Δ. προχωράει σε μια συνολική πολιτική, ιδεολογική και θεσμική οπισθοδρόμηση σε απόλυτο συντονισμό με τις νεοσυντηρητικές λαϊκιστικές δυνάμεις τύπου Όρμπαν, Τραμπ, Μπόρις Τζόνσον, Σαλβίνι. Θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους στέλνοντας τη χώρα πολιτισμικά πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές του προηγούμενου αιώνα.

Μια ελληνική ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλους νεοσυντηρητικούς, αλλά απόλυτα συμβατή με την πολιτική φαυλότητα με την οποία είναι συνυφασμένη η ελληνική Δεξιά και ιδιαίτερα η πολιτική δυναστεία Μητσοτάκη, είναι η ακραία οικογενειοκρατία και πελατειακότητα, δηλαδή το κάτω άκρο της αντίληψης για το κράτος - λάφυρο. Το άνω άκρο του κράτους - λαφύρου είναι τα ντιλς και η διανομή τους στις φαμίλιες της διαπλοκής με τη μέθοδο της ανάθεσης των χαρτοφυλακίων απευθείας στους ενδιαφερόμενους, μια ξεδιάντροπη πρακτική, ενδεικτική του ακομπλεξάριστου τρόπου με τον οποίο περιφρονούν την ιδέα ενός δημοκρατικά οργανωμένου κράτους.

Το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολο, αλλά αν τη δημοκρατία και τους θεσμούς δεν τους υπερασπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει άλλος να αναλάβει αυτήν την αποστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL