Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Η κοινωνία και η χώρα έχουν απαιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κοινωνία και η χώρα έχουν απαιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιστοιχία του με την κοινωνία, με τους 1.781.180 πολίτες που τον στήριξαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δεν είναι μόνο κομματική ανάγκη. Είναι πρωτίστως εθνική. Ανάγκη για τη δημοκρατική πρόοδο και την ευημερία της χώρας. Η απάντηση απέναντι στην πλέον δογματική και επικίνδυνη Δεξιά, που άρχισε να τρομάζει από τις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησής της.

ΜΙΛΗΣΑΜΕ για αντιστοιχία. Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του 2013 ανακοινώθηκε ότι στις διεργασίες για την εκλογή αντιπροσώπων έλαβαν μέρος περίπου 30.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, εφτά χρόνια μετά, τα πραγματικά ενεργά μέλη ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα για τέσσερα χρόνια είναι ζήτημα αν φτάνουν τα 10.000!

ΤΟ ΚΟΜΜΑ παρέμεινε απομονωμένο και εσωστρεφές. Φοβικό απέναντι στην κοινωνία και σε δυνάμεις ή πρόσωπα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο έργο του. Αυτό φάνηκε μεγαλοπρεπώς στις δημοτικές εκλογές, όπου η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία αντιστοίχιση με τις τοπικές κοινωνίες. Σε πόλεις με πολιτική επιρροή 35%, δημοτικοί συνδυασμοί που πρότειναν οι τοπικές οργανώσεις κινήθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, το κόμμα ποτέ δεν κατάφερε να αναπτύξει δυνάμεις στη νεολαία, στα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα, στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Απουσίαζε από όλες σχεδόν τις οργανωμένες δράσεις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καινούργια φαινόμενα. Σε άρθρο στην «Αυγή» στις 2 Ιουνίου του 2013 σημείωνα: «Δυστυχώς, στον κρίσιμο τομέα της σύγχρονης οργάνωσης κόμματος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αδύναμος. Διαθέτει το κεντρικό επιτελείο του (Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστικό Γραφείο) και περίπου 300 τοπικές οργανώσεις, που, μη έχοντας στέρεα σύνδεση μεταξύ τους, καθοδήγηση, οργάνωση και κουλτούρα δράσης με στόχους την ανάπτυξη της επιρροής στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν, τείνουν να μετατραπούν σε μικρές κεντρικές επιτροπές όπου μονομαχούν μεταξύ τους οι συνιστώσες»!

ΚΑΙ ΣΤΟ τέλος εκείνου του άρθρου σημείωνα: «Αντί όλοι να καταναλώνουν ενέργεια και φαιά ουσία για την απάντηση, με δημοκρατική ενότητα, θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν Α.Ε. Όπου οι μέτοχοι υπερασπίζονται τις μετοχές τους και φοβούνται την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διανομή των νέων μετοχών στα απλά νέα μέλη και τους ενεργούς πολίτες».

ΠΟΙΑ είναι η βασική αρχή που καθορίζει σήμερα έναν προοδευτικό αριστερό πολίτη; Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται στο σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης. «Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη». Αυτή είναι η σύγχρονη Αριστερά που μπορεί να επιζήσει, να πρωταγωνιστήσει στον πραγματικό κόσμο και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ιλιγγιωδών αλλαγών στον πλανήτη.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ πολυποίκιλα δόγματα επιβιώνουν στο ασφαλές ενυδρείο τους κατατροπώνοντας τον καπιταλισμό μέσα από τη γυάλα κάθε μέρα. Για όσους φοβούνται την πολιτική ανοιχτή θάλασσα, τις δυσκολίες που έχει και τα μεγάλα ψάρια που τρώνε τα μικρά, η επιστροφή στο ενυδρείο είναι η κατάληξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται, εκτός από τολμηρά ανοίγματα στην κοινωνία, νέο πλαίσιο λειτουργίας. Στη σύγχρονη εποχή, με τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να ανθίσει η συμμετοχή μελών και φίλων σε όλες τις πολιτικές διεργασίες και δράσεις, με επικοινωνία, ενημερώσεις και δημοψηφίσματα.

ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ λαϊκό και αποτελεσματικό κόμμα πρέπει να έχει μητρώο μελών. Να γνωρίζει τις επιστημονικές και επαγγελματικές ικανότητες των μελών του για να ξέρει ανά πάσα στιγμή που, θα βρει αξιοκρατικά τις δυνάμεις που χρειάζονται.

ΝΑ ΕΝΑ παράδειγμα: δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έμπειρος επαγγελματίας της πληροφορικής, κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες να συναντήσει τον γραμματέα του κόμματος. Του εξήγησε πόσο σημαντικά στοιχεία μπορούσε να προσφέρει στην προεκλογική μάχη. Η έκπληξη του γραμματέα εκφράστηκε λέγοντας: «Πού ήσουν εσύ, ρε σύντροφε, τόσον καιρό;». Εδώ ήταν ο σύντροφος. Το κόμμα ήταν αλλού.

ΑΣΦΑΛΩΣ και υπήρχαν δικαιολογίες για όλα αυτά. Ένα άπειρο και ελάχιστα ομογενοποιημένο πολιτικό σχήμα του 4,6% βρέθηκε σε δύο χρόνια στην εξουσία, μετά την καταστροφή της χώρας. Πρώτο καθήκον ήταν η σωτηρία του τόπου. Και σ’ αυτό τα κατάφερε αρκετά καλά. Τόσο καλά, που ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ένιωσε ασφαλές και προτίμησε να κάνει πάλι χρήση του πελατειακού συστήματος.

ΤΟ ΕΡΓΟ για την ανασυγκρότηση και τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού προοδευτικού και αποτελεσματικού κόμματος είναι δύσκολο. Και θα γίνει ακόμα δυσκολότερο αν αμυνθούν δυνάμεις που δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ιδέες τους θεωρώντας, ότι αυτές χάνονται μέσα στο πλήθος. Πλην όμως, το πλήθος είναι ο στόχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL