Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο "Λευκός" Ζουλού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Λευκός" Ζουλού

Καθώς το λευκό φως της πανσελήνου φώτιζε τη μαύρη νύχτα, τα ακουστικά πλημμύριζαν τα αυτιά μου με τις νότες του "Cruel Crazy Beautiful World": ο ιδανικός αποχαιρετισμός στον 66χρονο Τζόνυ (βαφτισμένο Τζόναθαν) Κλεγκ, τον επιλεγόμενο και «Λευκό Ζουλού».

Καρπός του γάμου μιας Εβραιοπούλας, κόρης Πολωνών προσφύγων οι οποίοι κατέφυγαν στην τότε Ροδεσία και νυν Ζιμπάμπουε, με έναν Βρετανό, ενός γάμου τον οποίο οι παππούδες από την μεριά της μητέρας του δεν ενέκριναν καθότι ο γαμπρός ήταν αλλόθρησκος, ενός γάμου ο οποίος, για άσχετους με τη θρησκεία λόγους, κράτησε λίγο, ο μικρός Τζόναθαν έμαθε από την αρχή της ζωής του τις δυσκολίες της μικτής συνύπαρξης. Ακολούθησε τη μάνα του στο Ισραήλ και από εκεί πίσω στην οικογενειακή φάρμα στη Ροδεσία, από όπου τελικά κατέληξαν στη Νότιο Αφρική. Ο ποιητής πατριός του, παιδί μιας λευκής εργατικής οικογένειας, τον έφερε σε επαφή με τον Λόγο και τους φτωχούς λευκούς, ενώ ο δρόμος τού χάρισε τους μαύρους φίλους που τον συνόδευσαν σε όλη του τη ζωή. Ένα σκασιαρχείο δυο εβδομάδων, μέχρι να τον εντοπίσει η αστυνομία, θα τον φέρει στη χώρα των Ζουλού, όπου έμαθε τη μουσική και τον χορό που θα σημάδευεαν τη ζωή του.

Κιθαρίστας, τραγουδοποιός, αλλά και ανθρωπολόγος (δίδαξε μάλιστα στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε), ο Τζόνυ Κλεγκ έσπασε όλες τις απαγορεύσεις και μαζί με τον αιώνιο φίλο του Sipho Mchunu δημιούργησε τους Julyka, μικτό γκρουπ, την εποχή που αυτό ήταν αυστηρά απαγορευμένο από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Αναμενόμενο αποτέλεσμα, οι διώξεις και η απαγόρευση του πρώτου δίσκου, που όμως διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και έγινε επιτυχία. Η εμπνευσμένη μίξη -πανταχού παρούσα στη ζωή του- στοιχείων της κέλτικης μουσικής, του ροκ και της μουσικής των Ζουλού, σε συνδυασμό με στίχους, που αποτύπωναν τον έντονο κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό των δημιουργών, εξηγεί την αποδοχή, που πέρασε σύντομα τα σύνορα.

Ο Τζόνυ Κλεγκ βρέθηκε να παίζει δίπλα σε μουσικούς του επιπέδου ενός Στιβ Γουίνγκουντ ή ενός Κινγκ Σάννυ Αντέ, ενώ στο μεταξύ είχε φτιάξει το διάδοχο σχήμα των Juluka, τους Σαβούκα, εννοείται και πάλι μικτό διαφυλετικό σχήμα. Ο πρώτος τους δίσκος, "Third World Child" ("Παιδί του Τρίτου Κόσμου"), πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα χαρίζοντας στον κόσμο το εμβληματικό "Asimbonanga" ("Εμείς δεν τον έχουμε δει" στη γλώσσα των Ζουλού), ένα τραγούδι αφιερωμένο στον φυλακισμένο Νέλσον Μαντέλα, του οποίου ζητούσε την αποφυλάκιση. Ο τίτλος ήταν στη γλώσσα των Ζουλού, το ρεφρέν στα αγγλικά, το κομμάτι έκανε αναφορές και στους αγωνιστές Steve Biko, Victoria Mxenge και Neil Aggett, οπότε γίνεται κατανοητό το μέγεθος της πρόκλησης στη Νότια Αφρική του 1987... Μια δεκαετία μετά, ο ελεύθερος πια Νέλσον Μαντέλα την ώρα μιας συναυλίας στη Γερμανίας εμφανίστηκε στην πλάτη του Τζόνυ Κλεγκ χορεύοντας το "Asimbonanga" και κλείνοντας νικηφόρα τον κύκλο.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας, που διαγνώστηκε το 2015, είπε δυστυχώς την τελευταία λέξη. Ο Τζόνυ ξεκίνησε από τότε μια παγκόσμια αποχαιρετιστήρια τουρνέ... Στις 16 Ιουλίου πέθανε έχοντας συμβάλει στο γκρέμισμα του απαρτχάιντ, πρώτα απ’ όλα στα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων, και έχοντας προωθήσει για πάντα την ιδέα της ανάμιξης, του παντρέματος ανθρώπων και πολιτισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL