Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Πλάτες στην ανομία και τη φοροδιαφυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλάτες στην ανομία και τη φοροδιαφυγή

Είναι ελάχιστες οι ημέρες που έχουν περάσει από τις εκλογές, η κυβέρνηση όμως προχωράει με πολύ γρήγορα βήματα στην ακύρωση κάθε καλής πρακτικής που παρέλαβε υποβαθμίζοντας αποφασιστικά την Επιθεώρηση Εργασίας και μεταφέροντάς την, μαζί με ένα σωρό άλλες διευθύνσεις, στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου.

Στην κατακραυγή για τον ΣΔΟΕ, ο υφυπουργός Οικονομικών έδωσε μια απολύτως ασαφή, αμήχανη και κάπως ασυνάρτητη απάντηση μιλώντας για αποκομματικοποίηση, διαφάνεια, αξιοκρατία κ.λπ. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Σε ό,τι δε αφορά το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, δεν υπήρξε καμία απολύτως απάντηση.

Όλα αυτά είναι φυσικά σαπουνόφουσκες. Ο ΣΔΟΕ και η Επιθεώρηση Εργασίας έκαναν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης εξαιρετικά τη δουλειά τους. Αντιθέτως, αν κάποια ανάγκη έχει προκύψει, αυτή είναι η ενίσχυσή τους ώστε να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η υποβάθμισή τους λοιπόν οφείλεται στην επιλογή μιας διαφορετικής στάσης απέναντι στη φοροδιαφυγή και την ανομία. Είναι η υπόσχεση στον ταβερνιάρη του Καστελλόριζου «εγώ δεν θα στέλνω το ΣΔΟΕ», είναι η σιωπηρή ανοχή απέναντι στον ξενοδόχο της Κω που ζητούσε να σταματήσουν επιτέλους οι έλεγχοι, είναι οι πιέσεις των μεγαλοξενοδόχων και των τραπεζών, που επί μαδούρων, για πρώτη φορά στη ζωή τους, φάγανε χοντρά πρόστιμα για παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας.

Όσο για τις δεσμεύσεις του Μητοστάκη ότι θα ελέγχεται η τήρηση της νομιμότητας, η μαύρη εργασία και οι φορολογικές παραβάσεις, αποδεικνύονται φούμαρα. Το μήνυμα που εστάλη χθες ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ξήλωμα λοιπόν είναι η σωστή λέξη. Αλλά η κοινωνία παρακολουθεί και καταλαβαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL