Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Η επόμενη μέρα των εκλογών μάς βρίσκει με νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. κι αυτό σημαίνει, όπως λέγεται με στόμφο από στελέχη και βουλευτές, ότι θα εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα άμεσα, γιατί αυτός ήταν ο λόγος που της έδωσε αυτοδυναμία ο λαός.

Η πλειοψηφία των πολιτών λοιπόν αποφάσισε ότι συμφωνεί με το αόριστο πρόγραμμα “τάξη, ασφάλεια, επενδύσεις”. Φυσικά, αυτό δεν έγινε αβίαστα και από πολιτική επιλογή (αποκλειστικά), αλλά και μετά από την «αντικειμενική παρουσίαση» της πραγματικότητας -που ίσχυε στη χώρα μας και των προσπαθειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-, από την πλειονότητα των δημοσιογράφων, οι οποίοι σήμερα επιβραβεύτηκαν για την καλή δουλειά τους και εκλέχθηκαν βουλευτές της Ν.Δ.

Θα αναφερθώ στα δικαιώματα, στους ασθενέστερους και τους «διαφορετικούς», που αποτελούν -από τα δεδομένα των μόλις λίγων ημερών διακυβέρνησης- την απαξία των νέων κυβερνώντων.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών και στις ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αυτά για τη Ν.Δ. είναι ψιλά γράμματα και δευτερεύουσας σημασίας· αυτό αποτυπώθηκε στις άμεσες ενέργειες μόλις μία μέρα μετά τις εκλογές. Τα πρώτα παραδείγματα άμεσων ενεργειών από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση: με Προεδρικό Διάταγμα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) μεταφέρονται από το υπ. Εσωτερικών στο υπ. Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μεταφέρεται από το υπ. Παιδείας στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής συγχωνεύεται με το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Αυτές ήταν οι άμεσες προτεραιότητες: να τελειώνουν, να ξεκαθαρίζουν το τοπίο και να δώσουν άμεσα μηνύματα για το τι θα ακολουθήσει στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, στην ισότητα και στον σωφρονισμό. Γυρίζουμε πίσω δυστυχώς και θα ξαναβρεθούμε στη θέση να αγωνιζόμαστε για όσα κατακτήσαμε με τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρωτιέται κανείς αν οι προοδευτικοί συμπολίτες μας συμφωνούν με αυτές τις επιλογές. Όλα αυτά θυμίζουν τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και τις αυταρχικές επιλογές τους. Θυμίζουν τα λόγια του προέδρου της Ν.Δ. και σημερινού πρωθυπουργού ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο.

Βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με συντηρητικά και άκρως ξεπερασμένα πρότυπα που θυμίζουν άλλες εποχές, χρησιμοποιώντας τον πολίτη στο όνομα της ασφάλειας και της τάξης.

Οφείλουμε από εδώ και πέρα να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στις ίσες ευκαιρίες, στη συνέχιση των προσπαθειών που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη και κοινωνικοποίησή τους. Να μην αφήσουμε τη συντήρηση να επιβάλει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL