Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Για το κόμμα και πάλι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για το κόμμα και πάλι

Του Άλκη Ρήγου

Στη συζήτηση που άνοιξε ο σ. πρόεδρος από το βράδυ των εκλογών για «εντολή μετασχηματισμού με γοργά βήματα... (του κόμματος) σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κόμμα...» καλό είναι να ξαναδιαβάσουμε όλοι και όλες το αντίστοιχο κεφάλαιο της απόφασης του συνεδρίου μας: «Για ένα κόμμα ενεργών πολιτών έκφραση αγωνιών και ελπίδων της κοινωνίας».

Το κόμμα και τα ταυτοτικά θέματα

Πρόκειται για μια απόφαση που αγνοήθηκε τελείως στην πορεία της εσωκομματικής μας ζωής, παρά τις επανειλημμένες εσωκομματικές και δημόσιες προσπάθειές μας για τη στοιχειώδη έστω εφαρμογή της, μια που όλο το «προηγούμενο διάστημα υπήρχε εκ των πραγμάτων επιλογή υποτίμησης και εγκατάλειψης αυτού που ονομάζουμε κόμμα... και το βρήκαμε μπροστά μας» όπως δήλωσε στο Κόκκινο ο γραμματέας του κόμματος σ. Σκουρλέτης. Δεν ξέρω αν... "εκ των πραγμάτων" -που ποτέ πάντως δεν εξηγήθηκαν- αγνοήθηκαν και μια σειρά άλλων επεξεργασιών μας σε διάφορους τομείς, π.χ. οι θέσεις για έναν ενιαίο τύπο Λυκείου Θεωρίας και Πράξης ως αυτόνομης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων ή μεγάλο μέρος των επεξεργασιών της επιτροπής "Σοφών", όπως είχε χαρακτηριστεί, για τη συνταγματική αναθεώρηση ή η εγκατάλειψη της απόφασης για ανοιχτές συζητήσεις -αναλύσεις σε τοπικά επίπεδα της Συμφωνίας των Πρεσπών αμέσως μετά την υπογραφή της και συλλογές υπογραφών κατά χώρους δουλειάς που επίσης αγνοήθηκαν... "και το βρήκαμε μπροστά μας"!

Αλλά, αυτά, όπως και μια σειρά ταυτοτικά θέματα που υποβαθμίστηκαν ή αγνοήθηκαν, είναι μια άλλης τάξης συζήτηση που οφείλει ήρεμα και συστηματικά να διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος. Όργανα που επίσης -με πρώτη την Κ.Ε.- οφείλουν να ουσιαστικοποιήσουν τη λειτουργία τους.

Να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του "κλειστού κόμματος"

Στο συγκεκριμένο κείμενο πάντως -που καλό θα ήταν να αναδημοσίευε η εφημερίδα μας, συμβάλλοντας στον διάλογο που έχει ανοίξει- τονιζόταν χαρακτηριστικά η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα «νέο κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό πόλο απέναντι στις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών εκμεταλλευτικών δεδομένων...

Η αντιστοίχηση με τα νέα δεδομένα... απαιτεί πρωταρχικά την ουσιαστική μείωση της μονοδρομικής κάθετης εσωκομματικής και ιεραρχικής δομής με τη δημιουργία παράλληλων οριζόντιων δομών... Προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται καθημερινός αγώνας, υπέρβασης και στην εσωκομματική ζωή των κυρίαρχων λογικών της διάκρισης των 'πάνω' και των 'κάτω', της 'ανάθεσης', των πελατειακών σχέσεων, των μηχανισμών, των κυρίαρχων παραδοσιακών αντιλήψεων και νοοτροπιών, στις συνθήκες ενός ιδιότυπου πόλεμου θέσεων σε όλα τα επίπεδα, που διεξάγεται στη χώρα μας και στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τις ρωγμές και αντιφάσεις του κυρίαρχου συστήματος... Χρειάζεται ακόμα να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του 'κλειστού κόμματος' που δεσπόζει ή αρνείται κιόλας να εντάξει νέα μέλη στις οργανώσεις του»!

Αντιγράφω αυτό το απόσπασμα ανάμεσα στα τόσα σημαντικά και πρωτοποριακά περιέχει η απόφαση, γιατί στον διάλογο που άνοιξε δεν χρειάζεται να ξανανακαλύψουμε... την Αμερική, αλλά, αν και όπου κρίνεται αναγκαίο, να βαθύνουμε και να διευρύνουμε τις θέσεις μας με βάση τα νέα δεδομένα, χωρίς σε καμιά περίπτωση να εγκαταλείψουμε την ιδεολογικοπολιτική Ανανεωτική Αριστερή Δημοκρατική και Ριζοσπαστική μας ταυτότητα σε θολά γενικόλογα σχήματα "μετάλλαξης" σε ένα μεγάλο μαζικό... λαϊκό κόμμα.

Διάλογος και κριτικές συνθέσεις

Αυτόν τον διάλογο οργανωμένα οφείλουμε σε κάθε Ο.Μ. να τον ανοίξουμε σε ανοιχτές συνελεύσεις των μελών μας με ισότιμη συμμετοχή των φίλων της Προοδευτικής Συμμαχίας, αποστασιοποιημένων ή αδρανοποιημένων συντρόφων και ανένταχτων αριστερών χωρίς μάταιες αντιπαραθέσεις, αλλά εποικοδομητικές κριτικές συνθέσεις, χωρίς να λησμονούμε ότι δεν είμαστε μαζικός χώρος ή πεδίο εκπλήρωσης προσωπικών φιλοδοξιών, μα κόμμα, στο οποίο άδολα συμμετέχουμε ως ενεργοί αριστεροί πολίτες.

Με πλήρη ταυτόχρονα επίγνωση ότι η κυρίαρχη ατομοκεντρική νεοφιλελεύθερη ιδεολογία στις συνθήκες αποδιάρθρωσης των κοινωνικών χώρων που επέφερε η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και της ψευδαίσθησης της συμμετοχής που δίνει η ατομική χρήση του Διαδικτύου έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα σε κάθε έννοια συλλογικού υποκειμένου. Πρόκειται για βαθιά κρίση αντιπροσώπευσης που μόνο η συναίσθηση της συν-υπευθυνότητας της ισότιμης -χωρίς "ειδικά μεγέθη" μεταξύ μας- συν-κίνησης είναι δυνάμει ικανή να δημιουργήσει σήμερα όρους κόμματος "συλλογικού διανοούμενου".

Και έχω την αίσθηση ότι την αναζήτηση μιας τέτοιας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη μας είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ώριμα να την πραγματώσουν, όπως απέδειξαν άλλωστε στην τελευταία προεκλογική περίοδο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL