Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Απολογισμός και επόμενα βήματα στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ / Το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή, τέλος του 2019 το συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολογισμός και επόμενα βήματα στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ / Το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή, τέλος του 2019 το συνέδριο

Ο πρώτος απολογισμός και τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, η επικύρωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η ένταξη νέων μελών και η στρατηγική της επόμενης ημέρας από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μερικά από τα ζητήματα που απασχόλησαν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χθες στην Κουμουνδούρου. Σε μια συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες υπό τον Αλ. Τσίπρα, σε καλό κλίμα, έγινε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των εθνικών εκλογών, ενώ υπήρξε συζήτηση για τα επόμενα βήματα.

Μάλιστα η Π.Γ. αποφάσισε τη διεξαγωγή της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο, πιθανόν και Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας θα θέσει στην εισήγησή του το πλαίσιο τόσο του απολογισμού όσο και του σχεδίου για την αντιστοίχηση του κόμματος με την εκλογική του βάση και τη δρομολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών. Επιβεβαιώθηκε δε ο στόχος για διεξαγωγή συνεδρίου στο τέλος του 2019, αφού θα έχει προηγηθεί συγκροτημένος και πλατύς διάλογος, αλλά και καμπάνια ένταξης νέων μελών.

Εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισήγησή του, τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,53% αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητου εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων και διασφαλίζει μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση. Υπογράμμισε πως η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει και το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα.

Καμία επανάπαυση

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση, αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε επιτακτικά την ανάγκη να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, μία πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με έμφαση και στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, με ποσοστό 38% στις ηλικίες έως 24 ετών. Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως βασικό στόχο, μέχρι το συνέδριο, τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη Δευτέρα η Κ.Ο.

Ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων και των πρώτων νομοσχεδίων που θα φέρει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, μετά τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής θα συνέλθει και η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε κομματικό στέλεχος, στόχος είναι η άμεση συγκρότηση της Κ.Ο., ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων και οι πολιτικές συντεταγμένες ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Θεσμική και μαχητική αντιπολίτευση

Κατά τη συζήτηση της Π.Γ. σημειώθηκε ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι προγραμματική και θεσμική, αλλά παράλληλα μαχητική όπου αυτό χρειαστεί. Άλλωστε η εμπειρία που έχει συγκεντρώσει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη περίοδο σε συνδυασμό με τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης δίνουν την ευκαιρία για μια ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και οι πρώτες αποφάσεις του Κ. Μητσοτάκη για την υπαγωγή του σωφρονιστικού συστήματος και του μεταναστευτικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL