Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Το ισχυρότερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με 31,6% / Ο ΣΥΡΙΖΑ κύριος εκφραστής των αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ισχυρότερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με 31,6% / Ο ΣΥΡΙΖΑ κύριος εκφραστής των αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων

Σε αδιαμφισβήτητο πόλο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνοντας, κόντρα στις εκτιμήσεις, να συγκεντρώσει 31,6% έναντι του 39,6% της Ν.Δ. Μετά από έναν αντίξοο προεκλογικό αγώνα και την ήττα των ευρωεκλογών, ο κόσμος της Αριστεράς κινητοποιήθηκε και έδωσε μια μάχη απέναντι σε μια λυσσώδη επιχείρηση παλινόρθωσης σε απολύτως εχθρικές πολιτικές και μιντιακές συνθήκες.

Κλείνοντας έναν ιστορικό κύκλο διακυβέρνησης της Αριστεράς που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα καταλαμβάνει θέση μάχης ως μια προγραμματική αλλά και μαχητική αντιπολίτευση. Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η ανασυγκρότηση του κόμματος με μια στρατηγική μέσα στις νέες συνθήκες με στόχο την αντιστοίχιση της οργανωτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ με τη, σταθερή πλέον, εκλογική του καταγραφή. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο και ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και ένα κόμμα πρωταγωνιστής στο ευρύτερο προοδευτικό στρατόπεδο στην Ευρώπη.

"Παραδίδουμε ανάπτυξη και 37 δισ. στα ταμεία"

“Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση του τόπου να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων” υπογράμμισε στη χθεσινοβραδινή του δήλωση στο Ζάππειο ο Αλ. Τσίπρας. “Ο ΣΥΡΙΖΑ”, πρόσθεσε, “θα είναι εδώ, ισχυρός, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε αυτό να αγωνιστεί και να το αποτρέψει”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πριν από 4,5 χρόνια η Αριστερά παρέλαβε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας, με άδεια δημόσια ταμεία, με 28% ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτωχοποίησης και κρίσης. “Σήμερα παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δισ. στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού και με ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο” επισήμανε.

Δεν κατάφεραν τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως υπογράμμισε, ωστόσο, οι δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση συνεπάγονταν ένα βαρύ πολιτικό κόστος που αποτυπώνεται στο χθεσινό αποτέλεσμα και στην καθαρή νίκη της Ν.Δ. “Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί” τόνισε και δεσμεύτηκε: “Θα δουλέψουμε σκληρά και με πείσμα το επόμενο διάστημα, ώστε αυτή η εκλογική ήττα να αποδειχθεί και πρόσκαιρη”.

Το “δάνειο” του λαού αξιοποιήθηκε

Το χθεσινό αποτέλεσμα κατοχυρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον προοδευτικό πόλο και μάλιστα με σταθερή και στέρεα κοινωνική βάση. Κάτι που ξεκίνησε από το 2012, συνεχίστηκε το 2015 σε τρεις κάλπες και σήμερα σφραγίζεται. Εξάλλου, φαίνεται με την ενσωμάτωση κοντά στο 90% έως την ώρα που έκλεινε το φύλλο της “Α” ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει περισσότερες από 1.600.000 ψήφους, πολύ κοντά στις ψήφους που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Όπως σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από 4,5 χρόνια, από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4%, ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. “Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 λάβαμε ένα 'δάνειο' από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έδωσαν ένα ποσοστό 35% και μας έφεραν στην κυβέρνηση με εντολή να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της λιτότητας και των Μνημονίων” τόνισε. “Πιστεύω”, πρόσθεσε, “ότι αξιοποιήσαμε αυτό το 'δάνειο', παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις μας, γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας”.

Υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η κοινοβουλευτκή ομάδα του κόμματος θα ασκήσει “υπεύθυνη, αλλά ταυτόχρονα και δυναμική αντιπολίτευση υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της φωνής των αδυνάμων, υπεράσπισης των αξιών μας”.

Αυτοκριτικά, τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση απασχολήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά “στον μεγάλο και δύσκολο αυτό στόχο. Απορροφημένοι εξ ολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας”. “Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος” υπογράμμισε.

Εντολή μετασχηματισμού με γοργά βήματα

Όπως τόνισε, σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών, “πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά, μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας”.

“Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και στην κοινωνία” επισήμανε, τονίζοντας πως αυτούς τους δεσμούς “θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

Παρόντες για τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου

Μάλιστα, προανήγγειλε και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις του προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. “Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι από τη θέση που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας” πρόσθεσε.

"Θα επιστρέψουμε"

“Ταυτόχρονα, θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου” επισήμανε, τονίζοντας πως ο ίδιος θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. “Όχι όμως για να κοιτάμε διαρκώς στο χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά, στο αύριο. Και με τις απαραίτητες τομές, όπου χρειάζονται, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη” είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι συλλογικά και με νηφαλιότητα το κόμμα θα προχωρήσει στην αποτίμηση των σωστών και των λαθών που έγιναν.

"Όποιος δεν αγωνίζεται δεν κάνει λάθη. Όποιος αγωνίζεται ξέρει και να κερδίζει και να χάνει. Κυρίως, όμως, μαθαίνει όταν πέφτει, να σηκώνεται και να συνεχίζει να μάχεται” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: “Αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Από αύριο θα είμαστε εδώ, πιο έμπειροι και πιο δυνατοί, για να συνεχίσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα”.

Παράδοση του Μαξίμου με πολιτικό πολιτισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έμεινε έως αργά χθες το βράδυ στο Μαξίμου, όπου είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, άτυπη σύσκεψη με συνεργάτες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα παραδώσει το πρωθυπουργικό γραφείο στον Κ. Μητσοτάκη. “Στη δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη” ανέφερε χθες, κάνοντας λόγο για “πεμπτουσία της δημοκρατίας”. “Θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου” είπε “καρφώνοντας” τη στάση του Α. Σαμαρά. “Θα υποδεχτώ τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό”, σημείωσε.

Τα τηλεφωνήματα στον Αλ. Τσίπρα

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ επικοινώνησαν με τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να τον συγχαρούν για την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ και τον ευχαριστήσουν για την συνεργασία που είχαν μαζί του τα προηγούμενα χρόνια, οι Εμ. Μακρόν, Α. Κόστα, Π. Μοσκοβισί, Ν. Αναστασιάδης και ο Μπ. Νετανιάχου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΗΚΕ

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης ο Αλ. Τσίπρας

Π. Σκουρλέτης: "Ως αντιπολίτευση θα σταθούμε απέναντι σε όσα βρίσκονται στον αντίποδα της αντίληψής μας"

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε έναν σταθερό πόλο που συσπειρώνει τον προοδευτικό κόσμο και τις ανησυχίες του καθώς και τις ανησυχίες των δημοκρατικών ανθρώπων” υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

Απαντώντας σχετικά με το εάν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Αλ. Τσίπρα, ήταν ξεκάθαρη πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης”. Η ίδια σημείωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας “θα είναι για πάρα πολλά χρόνια ο κύριος εκφραστής του προοδευτικού πόλου. Είναι εδώ για να μείνει για πολλά χρόνια ακόμη”. “Η αποδοχή του στον χώρο μας είναι βασικό σημείο σταθερότητας για εμάς” είπε χαρακτηριστικά.

"Θα κουβεντιάσουμε συλλογικά"

“Την επομένη των εκλογών θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με βάση τις προγραμματικές μας θέσεις” υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, αναγνωρίζοντας την καθαρή νίκη της Ν.Δ., “που μένει να δούμε πώς θα την αξιοποιήσει”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα παραδίδεται “με γεμάτα ταμεία -ενώ εμείς παραλάβαμε άδεια ταμεία-, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η νέα κυβέρνηση να μην έχει το άλλοθι να λέει ότι παρέλαβε καμένη γη”.

Ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε σχετικά με το αποτέλεσμα ότι “θα κουβεντιάσουμε συλλογικά. Απαιτείται μια συνολική συζήτηση για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ”. “Ήμασταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε μια πολιτική την οποία ποτέ δεν είπαμε ότι ήταν δική μας και ήταν αποτέλεσμα του συμβιβασμού του 2015” σημείωσε και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει “προγραμματική αντιπολίτευση με τεκμηριωμένο και εποικοδομητικό τρόπο”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «σε ζητήματα τα οποία βρίσκονται στον αντίποδα της αντίληψής μας θα σταθούμε απέναντι».

Σχετικά με τον χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι θα είναι στα χνάρια “όσων κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, να γίνει η μεγάλη αριστερή, προοδευτική παράταξη, που κατά προτεραιότητα εξέφρασε και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των πιο αδύναμων. Μέσα από μια τέτοια οπτική θα ασκήσουμε αντιπολίτευση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL