Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Ό,τι έσπειρε θερίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ό,τι έσπειρε θερίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο "Μακεδονικό"

“Όμηρος” της στάσης του έναντι της επίλυσης του "Μακεδονικού" ζητήματος βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η “ανοιχτή επιστολή” πολιτών με “εθνικές ευαισθησίες”, με την οποία του ζητείται να προχωρήσει -πριν από τις εκλογές- σε δημόσια δήλωση ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ενοίκους των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. στην Οδό Πειραιώς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεκδικεί “ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου” απευθυνόμενος στους κεντρογενείς ψηφοφόρους. Ωστόσο, σταδιακά έρχονται στην επιφάνεια οι προσδοκίες που καλλιέργησε στο ακροατήριο των συλλαλητηρίων.

Κομματικός πατριωτισμός

Οι, κατά δήλωση τους,“δεκάδες πανεπιστημιακοί, νομικοί, στρατηγοί, διπλωμάτες και επιχειρηματίες» έστειλαν -μέσω της εφημερίδας “Καθημερινή”- τελεσίγραφο στον πρόεδρο της Ν.Δ. να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το... αντάλλαγμα που του έθεσαν ήταν ότι «ο ελληνικός λαός θα ανταμείψει με την ψήφο του αυτή την πράξη και η Ιστορία θα σας εντάξει σε περίοπτη θέση μέσα στο πάνθεον των εθνικά δρώντων πολιτικών». Στο “γαλάζιο” μικροσκόπιο τέθηκε δε και η καταληκτική φράση της επιστολής ότι “τα παραπάνω εκτεθέντα συμφέρουν πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και τη μεγάλη παράταξη της οποίας επαξίως ηγείστε», που υποδηλώνει ότι μια δήλωση εθνικοφροσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ωφελήσει πολιτικά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας!

Μπούμερανγκ η πατριδοκαπηλία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να υιοθετήσει την ατζέντα της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ. σε σχέση με το “Μακεδονικό”. Ωστόσο, η στάση του κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Παλιό στέλεχος της Ν.Δ. σημειώνει στην “Α” ότι “ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμπορεύτηκε με τους ‘νεομακεδονομάχους’ που τώρα του στέλνουν επιστολές με πιεστικές αξιώσεις. Εκτόξευσε ακροδεξιές κορώνες και απέφυγε να καταδικάσει τις επιθέσεις τραμπούκων εις βάρος βουλευτών που προσανατολίζονταν να ψηφίσουν τη συμφωνία. Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη τροφοδότησαν τις απαιτήσεις όσων αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Θέτει δε το ερώτημα “αν αναλάβει τα ηνία του τόπου η Ν.Δ., πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το σκληροπυρηνικό ακροατήριο την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει μια επιβλαβή -κατά τον ίδιο- συμφωνία; Και επίσης ποια θα είναι η στάση των ‘σαμαρικών’ που πολιτεύονται σχεδόν με μονοθεματική ατζέντα;”

Χτυπά το “σαμάρι”

Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη συνέντευξη χτύπησε... το σαμάρι για ν’ ακούσει η ηγεσία του κόμματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “ζημιώνει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα” πριν ισχυριστεί ότι “σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορούσε να είναι, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία” το όνομα της γειτονικής χώρας. Επιπλέον, υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε προχθές ο Μάκης Βορίδης!

Υπενθυμίζεται ότι τη στόχευση να τορπιλιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών “αν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ.” αλλά “με πρωτοβουλία των Σκοπίων”, έχει θέσει ο Δημήτρης Σταμάτης στον απόηχο της πρότασης του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRO - DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για “επαναδιαπραγμάτευση και ακύρωση της κακής συμφωνίας”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε πρόσφατα ότι “ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να αφήναμε και τη Χρυσή Αυγή, και το κόμμα του κ. Βελόπουλου εκτός Βουλής”, διότι “τα κόμματα της οργής πέθαναν. Γιατί πολύ απλά η κοινωνία δεν είναι πια τόσο οργισμένη όσο ήταν”. Παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι η Ν.Δ. σέρφαρε χέρι - χέρι, με τα ακροδεξιά σχήματα στα εθνικιστικά κύματα της ψηφοθηρικής οργής...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL