Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Φίλης σε Βορίδη για τα ελληνοτουρκικά: Να μετράτε τα λόγια σας. Αναμιμνήσκεσθε της χουντικής νεότητός σας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φίλης σε Βορίδη για τα ελληνοτουρκικά: Να μετράτε τα λόγια σας. Αναμιμνήσκεσθε της χουντικής νεότητός σας (Video)

Ο Νίκος Φίλης, απαντώντας στην αναβίωση της χουντικής πατριδοκαπηλίας από μέρους του συνομιλητή του, υπερασπίστηκε σθεναρά την εθνική γραμμή για αποφασιστική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμμαχιών της χώρας, τονίζοντας ότι εμείς με κάθε τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας. Και στηλίτευσε την  εμφυλιοπολεμική αντίληψη διαχωρισμού των πολιτών σε «ελληνόψυχους» και μη , την οποία για μία ακόμη φορά εξέφρασε ο κ. Βορίδης, τολμώντας, ανενδοίαστα να καταλογίσει στην κυβέρνηση και στην Αριστερά «μειωμένη εθνική ευαισθησία».

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι η Τουρκία είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας αλλά δεν βλέπει να υπάρχει σήμερα σοβαρό ενδεχόμενο για ένα μείζονος σημασίας θερμό επεισόδιο. «Εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια αποφασιστική πολιτική στην περιοχή μας» που συνίσταται ,όπως είπε, «σε δύναμη αποτροπής, συμμαχίες στην περιοχή οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εδώ και καιρό με την Κύπρο και το Ισραήλ.» Οι συμμαχίες, όπως είπε, αποτρέπουν τις εξελίξεις. Στο ερώτημα αν μπει ένα τουρκικό ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τι θα συμβεί είπε ότι έχει ήδη γίνει προειδοποίηση από τον πρωθυπουργό. «Εμείς με κάθε τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να μην φτάσουμε σε «πόλεμο».

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ο Νίκος Φίλης απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια εθνική πολιτική στο θέμα του Αιγαίου. Αυτή η εθνική πολιτική έχει δυο σκέλη. Το πρώτο, ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα είναι στην βάση του διεθνούς δικαίου. Εάν η Τουρκία έχει διαφωνία για το διεθνές δίκαιο, τότε ο μόνος τρόπος για την επίλυσή της είναι να προσφύγει στην Χάγη. Δεύτερον ,αν η Τουρκία θέλει να ακολουθήσει μονομερώς την πολιτική των ζωτικών συμφερόντων εκτός διεθνούς νομιμότητας και επιδιώκει στρατιωτική λύση και κάνει τσαμπουκάδες είναι άλλο θέμα. Πάμε στα Ίμια πάλι; Ερωτώ!»

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συνεκμετάλλευση «είναι θέμα επιστημονικής φαντασίας. Είναι προφανές ότι δεν δεχόμαστε κουβέντα να μοιράσουμε το Αιγαίο. Τέτοια κουβέντα δεν κάνουμε».

Ο Νίκος Φίλης είπε ακόμα ότι προσωπικά έχει άρνηση στο θέμα των εξορύξεων γιατί το καταστρέφει οικολογικά. «Αν αρχίσουν οι εξορύξεις στο Αιγαίο πρέπει να δούμε το οικονομικό αποτέλεσμα. Είναι μια συζήτηση σεναρίων, αφού σχετικές μελέτες δεν υπάρχουν, και εγώ στην συζήτηση αυτή των σεναρίων είμαι εναντίον».

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι «Έχουμε αρχές 50 ετών για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Ο Αττίλας έγινε από την ακροδεξιά και την χούντα, όταν διασπάστηκε η κοινή γραμμή Αθήνας- Λευκωσίας. Αυτά που λέτε εσείς, κύριε Βορίδη, ανατρέπουν την πάγια εθνική στρατηγική και θα φέρουν νέα εθνική ήττα.  Είναι αυτή η θέση της ΝΔ; Να μετράτε τα λόγια σας κ. Βορίδη. Αναμιμνήσκεσθε της χουντικής νεότητός σας. Θέλω να υπάρχει εθνική κυριαρχία αλλά όχι πολεμοκαπηλία. Έλεγαν τον πρωθυπουργό και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού προδότες για τη συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνία που τώρα η ΝΔ λέει ότι θα εφαρμόσει»   σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL