Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Διακρατικά Εργαλεία πρόβλεψης πλημμυρών στον Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακρατικά Εργαλεία πρόβλεψης πλημμυρών στον Έβρο

Την έναρξη του έργου «Interreg Floodguard 2014-2020 / Εφαρμογή πολιτικών για την αντιπλημμυρική προστασία της Λεκάνης του ποταμού Έβρου» κήρυξε χθες, από την Αλεξανδρούπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Αφορά πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, για τον ποταμό Έβρο, με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ για την ελληνική πλευρά, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των πλημμυρών του ποταμού Έβρου.

"Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η Ελλάδα δεν είχε ούτε Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών, ούτε Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Και τα δύο αυτά εργαλεία είχαν πολυετή καθυστέρηση και ως χώρα είχαμε λάβει προειδοποιητικές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε και τις δύο αυτές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αποτρέποντας την επιβολή προστίμων για τη χώρα.

"Σήμερα, υλοποιούμε εδώ το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν, τον Αύγουστο 2016, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας ως προς τη δυναμική συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα διαχείρισης πλημμυρών και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων" συμπλήρωσε. Αποσαφήνισε πως το πρόγραμμα Interreg αποτελεί εργαλείο που θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλες τις διασυνοριακές λεκάνες, όπως αυτές που σχηματίζουν, για παράδειγμα, οι ποταμοί Νέστος, Στρυμόνας, Αξιός κ.λπ.

"Το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ανταλλαγής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και με άλλες βαλκανικές χώρες. Στοχεύουμε σε ένα κοινό βαλκανικό μέλλον, με ειρήνη, συνεργασία, σταθερότητα και εργασία" επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. Παρατήρησε δε, πως η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος Interreg Ελλάδας - Βουλγαρίας θα κριθεί από το εάν αφήσει πράγματι οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. "Δεν αρκεί να πούμε ότι κηρύσσουμε σήμερα ένα έργο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις διοικητικές και τεχνολογικές απαιτήσεις του έργου. Προφανώς αυτό θα είναι και ένα από τα επίδικα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, με δεδομένο ότι δεν έχουν όλες οι παρατάξεις την ίδια άποψη για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την τεχνογνωσία του Δημοσίου, που όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλεύει σωστά ο ιδιωτικός τομέας" κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL