Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: / Επείγει η θεσμοθέτηση ηπιότερων χρήσεων γης με προστασία της μόνιμης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: / Επείγει η θεσμοθέτηση ηπιότερων χρήσεων γης με προστασία της μόνιμης κατοικίας

Τη θεσμοθέτηση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή νότια της Ακρόπολης, στις περιοχές Μακρυγιάννη, Κουκακίου και Φιλοπάππου, αλλά και προστασία της μόνιμης κατοικίας έναντι των βραχυχρόνιων μισθώσεων ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και κινήσεις πολιτών της περιοχής. Σήμερα, εξάλλου, εκδικάζονται στην ολομέλεια του ΣτΕ οι προσφυγές κατά των εγκρίσεων και των αδειών που έχουν εκδοθεί για το αποπερατωμένο δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της Φαλήρου 5 και για το σχεδιαζόμενο στη Μισσαραλιώτου.

Με αφορμή την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών που έχει επιβάλει το ΥΠΕΝ για έναν χρόνο από τις 12 Μαρτίου και τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, θεωρούν, κατ’ ελάχιστον, μέσω τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, ότι πρέπει να γίνουν τα εξής:

* Θεσμοθέτηση ηπιότερων χρήσεων και κατοχύρωση της χρήσης "Γενικής κατοικίας" σε όλη την οριοθετούμενη περιοχή, στην οποία έχουν παγώσει η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση εργασιών.

* Μείωση του επιτρεπόμενου υψηλού συντελεστή δόμησης 3, 6 σε 2, 1, όπως ισχύει σήμερα στα δύο οικοδομικά τετράγωνα μεταξύ των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως και Ροβέρτου Γκάλι.

* Εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης για καθορισμό των μέγιστων επιτρεπόμενων υψών και μελέτης οπτικών επιπτώσεων στο μνημείο της Ακρόπολης.

* Περιορισμός του μεγέθους των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, με μέγιστη δυναμικότητα 100 κλίνες, σε συνάρτηση και εξάρτηση από τον κτηριακό όγκο και τη μεικτή και καθαρή επιφάνεια κτηρίου ανά κλίνη.

* Απαγόρευση της συνένωσης όμορων οικοπέδων και της ουσιαστικής "μεταφοράς” υψηλότερων όρων δόμησης από έναν δρόμο μεγαλύτερου πλάτους σε άλλον πολύ μικρότερου, όπως συνέβη στο οικόπεδο της Φαλήρου 5, με μεταφορά σε αυτό των υψηλότερων όρων δόμησης από το συνενωμένο με αυτήν οικόπεδο της Λεωφόρου Συγγρού.

Ειδικά για την προστασία της χρήσης κατοικίας, προτείνουν να επιτρέπονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο στο ισόγειο και όχι στους ορόφους, γι’ αυτό απαιτείται η τροποποίηση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αθήνας.

Επιπλέον, προτείνουν να θεσμοθετηθεί ελάχιστη ποσόστωση της χρήσης μόνιμης κατοικίας ανά οικοδομικό τετράγωνο και επιβολή περιορισμών ως προς την πυκνότητα των άλλων ανταγωνιστικών προς την κατοικία χρήσεων σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης.

Ειδικά για τη βραχυχρόνια μίσθωση, υπογραμμίζουν ότι απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την ποσόστωση των καταλυμάτων, προτείνοντας τη δημιουργία νέας κατηγορίας χρήσεων γης, π.χ. "τουριστική κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης", η οποία να μπορεί να ελέγχεται νομικά και πολεοδομικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL