Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων σε έξι δήμους της Δυτικής Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων σε έξι δήμους της Δυτικής Αττικής

Με τις απαιτούμενες μελέτες και τον αναγκαίο εξοπλισμό προικίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έξι δήμους της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά ώστε να εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο πρόγραμμα διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή (αποφάγια, κλαδέματα κ.λπ.) και κομποστοποίησής τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, αφορά τους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Νίκαιας - Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού, οι οποίοι αποτελούν το 11,8% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, ενώ συμμετέχουν κατά 10,7% στη συνολική παραγωγή των αστικών αποβλήτων.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος χθες, σε κοινή συνέντευξη με τους ενδιαφερόμενους δημάρχους, η επιλογή της Δυτικής Αττικής έγινε διότι αξίζει υποστήριξης κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ταξικά και επιπλέον συγκεντρώνει πολλές δραστηριότητες υπερτοπικής σημασίας.

"Είναι εκεί ο Ελαιώνας και όλες οι δραστηριότητες του διαμετακομιστικού εμπορίου και παραγωγής, είναι η κεντρική λαχαναγορά, είναι οι φυλακές, είναι το πανεπιστήμιο, είναι στρατόπεδα, είναι μεγάλα νοσοκομεία, έχουμε παραγωγούς αποβλήτων και δραστηριότητες όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε πλήρως όλα αυτά τα νέα μοντέλα της διαλογής στην πηγή, της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και της ανακύκλωσης" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε πως οι έξι επιλεγέντες δήμοι δεν ξεκινούν από το ίδιο σημείο, γι’ αυτό "σε κάθε δήμο θα επιλεγούν διαφορετικές ενέργειες, π.χ. σε κάποιον δήμο θα υποστηρίξουμε το τεχνικό δελτίο για να έρθει ο εξοπλισμός κομποστοποίησης, οι κλαδοτεμαχιστές, το απορριμματοφόρο, σε άλλον θα ασχοληθούμε με την ενημέρωση των πολιτών πολύ περισσότερο γιατί οι κάδοι ήδη είναι στον δρόμο".

Ο προγραμματισμός είναι να ξεκινήσει αρχικά η απογραφή της υφιστάμενης κατάστασης και να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ώστε από Σεπτέμβριο, με τις νέες δημοτικές αρχές, να ξεκινήσει η υλοποίηση των μέτρων.

Ο Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ήδη τρεις δήμοι της Αττικής, η Γλυφάδα, το Αιγάλεω και η Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη έχουν ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη") για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και για τη δημιουργία πράσινων σημείων και επίκειται η προκήρυξη για ένταξη στο ίδιο πρόγραμμα δήμων της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και των Περιφερειών Πελοποννήσου και Ν. Αιγαίου, αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, από την αρχή της χρονιάς είναι υποχρεωτική η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποδομήσιμων (καφέ κάδοι) από τους δήμους. Την τραγική υστέρηση στην προώθηση της ανακύκλωσης περιέγραψαν και οι δήμαρχοι, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δυστυχώς η δημοτική ανακύκλωση είναι κάτω του 10% κατά βάρος, με τα 8 από τα 10 κιλά των αστικών αποβλήτων να θάβονται.

Τόσο ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης όσο και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης υπογράμμισαν ότι η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό, συνδράμοντας στην εκπόνηση των μελετών και την υποστήριξη που θα παρέχει για ενάμιση χρόνο καθώς έχουν να γίνουν προλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού πάνω από έντεκα χρόνια.

Ταυτόχρονα σημείωσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική είναι η χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής, αφού σε ένα χρόνο η Φυλή θα κλείσει "και, εάν δεν προετοιμαστούμε επ’ αυτού, η Νάπολη θα είναι τόπος παραθερισμού"… Ερωτηθείς επ’ αυτού, ο Σ. Φάμελλος ήταν κατηγορηματικός: "Δεν υπάρχει θέμα υποδομών διαχείρισης απορριμάτων και ασφάλειας στην Αττική και είναι κακόβουλο αν αυτό μένει. Γνωρίζω τον προγραμματισμό, τη διαθεσιμότητα πόρων, την ωρίμανση των μελετών" κατέληξε.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Περιστερίου Μ. Τσιώτα είπε ότι έχουν υποβάλει το πρόγραμμα και τη χρηματοδοτική πρόταση στο ΥΠΕΝ. Ταυτόχρονα "συνεργαζόμαστε με τους μεγάλους παραγωγούς, το καταστήματα εστίασης, τα οποία είναι αρκετά στον Δήμο Περιστερίου και στοχευμένα, με πρόσκληση σε συγκεκριμένες συνοικίες, όπου χωροθετούμε και μπορούμε να χωροθετήσουμε προφυλαγμένα μέρη για τον καφέ κάδο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών" συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας αναφέρθηκε συνοπτικά στο εν εξελίξει πρόγραμμα διαλογής των βιοαποβλήτων δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής κινήτρων και αντικινήτρων για την κινητοποίηση των πολιτών. Όπως περιέγραψε, μέχρι το τέλος του μήνα θα τοποθετηθούν στον δήμο 100 με 150 βιοκάδοι, έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες ευρεία ενημερωτική εκστρατεία, η οποία περιλαμβάνει τη διανομή φυλλαδίων, άνω των 20.000 μέχρι τώρα, αλλά και επισκέψεις στις λαϊκές.

Σε πρώτη φάση θα διανεμηθούν 100 οικιακοί κομποστοποιητές και 400 μικροί καφέ κάδοι για διαλογή στο σπίτι. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα επιλεγούν αφού καταθέσουν αίτηση ηλεκτρονικά.

Ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως την πιο οργανωμένη προσπάθεια τεχνικής υποστήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL