Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Σ.Φάμελλος: Μέχρι την Παρασκευή θα λυθεί το πρόβλημα ανακύκλωσης λόγω πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Σίνδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Μέχρι την Παρασκευή θα λυθεί το πρόβλημα ανακύκλωσης λόγω πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Σίνδου

Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει λυθεί το πρόβλημα της ανακύκλωσης που προκλήθηκε από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Σίνδου, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σε δηλώσεις του στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης "TV 100".

"Από σήμερα έως αύριο, Τετάρτη, τα απορριμματοφόρα του 1ου, 2ου και 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετούνται πλήρως από την πρώτη Μονάδα του Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ιωνίας, ενώ από την Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη βάρδια του ΚΔΑΥ Θέρμης για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 4ου και 5ου Διαμερίσματος της πόλης", διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος.

Είπε, ακόμη, ότι την Τετάρτη τα απορριμματοφόρα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών θα έχουν επίσης πρόσβαση στο ΚΔΑΥ Ιωνίας, ενώ οι Δήμοι Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και Δέλτα θα εξυπηρετούνται από την Παρασκευή στο ΚΔΑΥ Νεοχωρούδας. Συνεπώς, έως το τέλος της εβδομάδας, "θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του ζητήματος της ανακύκλωσης στους παραπάνω Δήμους, γι' αυτό οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν κανονικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου τους και να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους και τους μπλε κώδωνες" επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Είπε, επίσης, ότι με βάση την ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου ανακύκλωσης της Σίνδου έχει ήδη προχωρήσει η αποσυναρμολόγηση του εξοπλισμού της μονάδας και έχει ήδη παραγγελθεί ο καινούργιος εξοπλισμός. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης καλύπτεται πλήρως από τα υπόλοιπα τρία ΚΔΑΥ εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και δεύτερη βάρδια, έως την αποκατάσταση του εργοστασίου της Σίνδου.

Ωστόσο, ο κ. Φάμελλος, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα και καθυστερήσεις με τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και κυρίως κομποστοποίησης. "Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε πέρυσι να χρηματοδοτήσουμε τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή τους Δήμους, με 3,7 εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει οι πρώτες μελέτες για το εργοστάσιο και την Μονάδα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν τελειώσει, για τη Δυτική Θεσσαλονίκη ολοκληρώνονται και περιμένουμε την ανακοίνωση των Δήμων για την περιοχή χωροθέτησης" τόνισε.

"Μόλις τον προηγούμενο μήνα υπογράφτηκε και η σύμβαση για εννέα Μονάδες κομποστοποίησης, για τις Μονάδες δηλαδή που θα παραλαμβάνουν τα οργανικά, τα βιοαπόβλητα" είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΦοΔΣΑ ήδη από τον Ιανουάριο 2019 μπορεί να παραλάβει υλικό από τους Δήμους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες πρωτοβουλίες από τους ΟΤΑ. Εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση και η νέα τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης απορριμμάτων, με ισχύ από τον Ιανουάριο 2020, στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση" πρόσθεσε.

"Θα μπορούσαμε να είχαμε φτιάξει τουλάχιστον 20 νέες Μονάδες Ανακύκλωσης στη χώρα μας από τα πρόστιμα που πληρώνουμε για τις χωματερές. Για το λόγο αυτό έχουμε βάλει τα δυνατά μας για να μην πληρώσουμε πρόστιμο για την ανακύκλωση που καθυστερεί. Οφείλουμε όλοι και όλες να καταλάβουμε ότι τα υλικά της ανακύκλωσης παράγουν νέο προϊόν και νέα εργασία. Είναι εντελώς παράλογο να προτιμούμε να θάβουμε τον πλούτο μας", ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL