Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χωρικός σχεδιασμός σε δήμους με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος

Μετά το τέλος του καλοκαιριού (αφού αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές) αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού ανά την επικράτεια, με την έναρξη υλοποίησης του γιγαντιαίου προγράμματος σύνταξης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων. Αυτό θα γίνει με χαμηλότοκο δάνειο ύψους έως 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία πρώτη φορά χρηματοδοτεί άυλη δράση (μελέτη η οποία δεν συνδέεται με κατασκευή έργου). Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του τοποθετείται το 2024 με δυνατότητα παράτασης.

Έτσι, με διαχειριστή το Πράσινο Ταμείο, οι δήμοι μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορούν να υπογράφουν δανειακή σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου έως τη θεσμοθέτησή της με Προεδρικό Διάταγμα, η οποία θα αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι 332 ΟΤΑ θα κατηγοριοποιηθούν ανά ομάδες και οι μελέτες θα ανατεθούν σε τέσσερα διαδοχικά κύματα των 80 περίπου δήμων, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθεί κι άλλη μια πιλοτική ομάδα με 50 δήμους.

Για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την εποπτεία της εξέλιξης του προγράμματος, προβλέπεται η συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης. Η συγκέντρωση των αιτημάτων από τους δήμους για την ένταξη των πράξεων θα γίνεται από το Πράσινο Ταμείο, αφού καθοριστούν κριτήρια επιλογής, ιεράρχηση αναγκών κ.λπ., και εφόσον ο δήμος διαθέτει την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια μπορεί να προκηρύξει και να αναθέσει τη μελέτη του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου.

Τέλος τα εντός και εκτός σχεδίου

Μεγάλο εγχείρημα χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου χθες, καθώς θα οδηγήσει στην ορθολογική διαχείριση του αστικού, περιαστικού και εξωαστικού χώρου, ενώ θα εκλείψει το σύνδρομο των εντός και εκτός σχεδίου περιοχών. Υπογράμμισε ότι οι δήμοι έχουν ισχυρό κίνητρο να εκπονήσουν τα Χωρικά Σχέδια εντός 34 μηνών από την ημερομηνία ανάθεσης της μελέτης και ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις αμοιβές των πολεοδόμων και χωροτακτών που θα συντάξουν τα σχέδια.

Όπως είναι γνωστό, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αντικαθιστούν τα προγενέστερα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Πόλης (ΣΧΟΑΠ) για οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Θεσπίστηκαν με τον νόμο 4447/2016, ο οποίος επανέφερε την καταργημένη πυραμίδα του χωρικού σχεδιασμού. Καθορίζουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης με χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς επίσης για κάθε δημοτική ενότητα τις οικιστικές περιοχές, τις περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τις περιοχές προστασίας (δάση, αρχαιολογικοί χώρο, αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας κ.λπ.) και τις περιοχές ελέγχου χρήσεων γης. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Π. Κορκολής υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα είναι ευκαιρία για τους δήμους, προσομοιάζει με αυτό του "Φιλόδημου" και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο έλλειμμα στη χωρική οργάνωση, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμο περιβάλλον, αλλά και ανάπτυξη των επενδύσεων.

Η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα ανέφερε ότι πλέον για τη χωρική οργάνωση διαθέτουμε καθαρούς κανόνες. Ως προς την ιεράρχηση των αναγκών των δήμων που θα ενταχθούν σταδιακά, διευκρίνισε ότι χρησιμοποιείται πλέγμα κριτηρίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν ρίξαμε ζαριά, προχωράμε από κάτω προς τα πάνω", ούτε θα πάμε από την αρχή".

Πράσινο Ταμείο

Ένα από τα κριτήρια, πρόσθεσε, είναι αν ο δήμος είναι νησιωτικός ή χαρακτηρισμένος παραδοσιακός ή στερείται παντελώς σχεδίου.

Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γ. Πατρίκιος σημείωσε ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και συνάμα εργαλείο προστασίας των κοινών και επιπρόσθετα δημιουργούν ασφάλεια δικαίου για την προσέλκυση επενδύσεων. Εξήγησε ότι το Πράσινο Ταμείο θα λειτουργήσει ως help desk των δήμων, για να ξεκλειδώσουν τη διαδικασία η οποία θα εξελιχθεί σε φάσεις, γι’ αυτό προέβλεψε στο οργανόγραμμά του ειδική διεύθυνση.

Συμπλήρωσε ότι από την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, όπως προέκυψε από το πόρισμα σχετικής μελέτης, μόνο το 20% της χώρας διαθέτει θεσμοθετημένο σχεδιασμό, ενώ άλλο 10% βρίσκεται υπό ολοκλήρωση. Είπε ακόμη πως ό,τι έχει παραχθεί από την εφαρμογή του οικιστικού νόμου 1337/83, υλικό που σήμερα θεωρείται παρωχημένο και ανεπίκαιρο, θα αξιοποιηθεί. Ανέφερε επίσης πως ανάμεσα στα τέσσερα κύματα των αναθέσεων θα μεσολαβεί μια ανάπαυλα δέκα μηνών αφενός για να αποφευχθεί το "μποτιλιάρισμα" και στις υπηρεσίες πολεοδομικού σχεδιασμού του υπουργείου, αφετέρου διότι προβλέπεται και στάδιο ελέγχου των μελετών. Πρόσθεσε δε ότι θα δοθεί έμφαση στους δήμους που δέχονται πιέσεις.

Τρεις χιλιάδες μηχανικοί και επιστήμονες

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος στην παρέμβασή του επεσήμανε πως τα τέσσερα επόμενα χρόνια 3.000 μηχανικοί και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων θα εργαστούν για την υλοποίηση του προγράμματος, άρα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στη γνώση με πολλαπλάσιο αποτέλεσμα. Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Δημαράς.

Για το πρόγραμμα μίλησαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρ. Κοντογιώργος και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης.

Θερμά, με διαφοροποιήσεις, υποδέχτηκαν την έναρξη του νέου προγράμματος, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) Σ. Αυγερινού - Κολώνα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός και η Αιμ. Αλεξανδροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις