Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Κατερίνα Παπανάτσιου: / Κατερίνα Παπανάτσιου: Προστατεύουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατερίνα Παπανάτσιου: / Κατερίνα Παπανάτσιου: Προστατεύουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού

«Προστατεύουμε και διατηρούμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου της. Υπογράμμισε ότι οι νέες διατάξεις «αντιμετωπίζουν την πρόκληση της περιβαντολλοντικής και ιδιοκτησιακής προστασίας των δικαιωμάτων του Δημοσίου στον αιγιαλό», καθώς και την «αποφυγή νέων αυθαιρεσιών», ενώ συνεκτιμούνται οι ανάγκες για τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «απαγορεύεται ρητά, για πρώτη φορά, η κατασκευή κτισμάτων στον αιγιαλό», ενώ επίσης για πρώτη φορά προβλέπεται υποχρεωτική ελεύθερη δίοδος από τον δημόσιο δρόμο στον αιγιαλό. Υπογράμμισε ότι «η διαδικασία της παραχώρησης είναι αυστηρότερη από την ισχύουσα, δεδομένου ότι προβλέπει οπωσδήποτε την περιβαλλοντική αδειοδότηση», ενώ στα έργα που επιτρέπονται στον αιγιαλό δεν περιλαμβάνονται έργα για τουριστικούς κι εμπορικούς σκοπούς, όπως πισίνες ή beach bar.

Για τα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό με μη νόμιμο τρόπο μετά τις 28.7.2011 σημείωσε ότι «εξαιρούνται ρητά από την αδειοδότηση ή την εξαίρεση από την κατεδάφιση κατοικίες, κάθε είδους καταστήματα, camping, τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχειακές μονάδες» και οι μόνες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να αδειοδοτηθούν είναι όσες κατασκευάστηκαν από το Δημόσιο ή τον ΕΟΤ, όπως τα Ξενία. «Όσα έργα δεν αδειοδοτηθούν θα κατεδαφιστούν χωρίς δεύτερη ειδοποίηση» ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά τα έργα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό πριν από τις 28.7.2011, δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησής τους εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που καθιερώνονται με το τωρινό νομοσχέδιο. Τέλος, παρατήρησε ότι το υπουργείο δεν έχει αντίρρηση να αφαιρεθεί η δυνατότητα παραχώρησης βραχονησίδων που συνάντησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL