Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Οι νέοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για το κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι νέοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για το κλίμα

Με κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε» μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος,στο πλαίσιο της παγκόσμια πρωτοβουλίας #fridaysforfuture. 

Κρατώντας «πλακάτ» και με συνθήματα όπως «Μια Γη, μία ευκαιρία» και «Σώστε τον πλανήτη» οι μαθητές και οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας καταλήγοντας και πάλι στο Σύνταγμα.

«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής για εμένα κι όχι μόνο προστασία της ζωής των δέντρων αλλά των ανθρώπων. Η αλλαγή του κλίματος ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», τόνισε το ΑΜΠΕ η 16χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Η ίδια προσέθεσε ότι «είμαστε τώρα εδώ γιατί πρέπει να είμαστε, γιατί οι προηγούμενοι άργησαν και δεν μπορούμε να αργήσουμε κι εμείς, η καινούρια γενιά. Πρέπει να δράσουμε κι εμείς τώρα».

Από την πλευρά της η 15χρονη αδελφή της Μαρίας, η Αριάδνη, υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο και κοιτάμε μπροστά. Πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον για τα παιδιά μας για τις επόμενες γενιές».

Η Ελλάδα, συντονίστηκε με την παγκόσμια κινητοποίηση του Climatestrike και συμμετείχε μαζί με δεκάδες πόλεις, στην απεργία για την κλιματική αλλαγή, με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κι Αλεξανδρούπολη.

Χιλιάδες μαθητές στους δρόμους της Γερμανίας

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρη την Γερμανία συμμετείχαν και σήμερα στις διαδηλώσεις «Παρασκευές για το Μέλλον», για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις, όπως το Βερολίνο, η Κολωνία, η Δρέσδη και η Στουτγάρδη. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το εν λόγω μαθητικό κίνημα ξεκίνησε από την 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ. 

Πολλά σχολεία της Γερμανίας επιτρέπουν στους μαθητές να απουσιάσουν προκειμένου να λάβουν μέρος στις εν λόγω διαδηλώσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαδηλώνουν μαζί τους και οι δάσκαλοι.

«Με την στωική στάση της, η Γκρέτα έδειξε πώς ένας νέος άνθρωπος μπορεί με το χαμόγελο στα χείλη να εφιστά την προσοχή σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Οι νέοι στη Γερμανία πήραν αμέσως το μήνυμα και εμπνεύστηκαν από το παράδειγμά της ώστε να κάνουν το ίδιο», δήλωσε στη Bild ο καθηγητής ερευνών για νέους, Κλάους Χούρελμαν.

Ο ίδιος τονίζει ότι, εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν για ακόμη τρεις μήνες, «τότε θα έχουμε μια πολιτική νέα γενιά, η οποία θα εμπλέκεται στην πολιτική σε όλα τα επίπεδα».

Η κινητοποίηση αυτή κερδίζει σταδιακά όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από τη γερμανική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με έρευνα του «Πολιτικού Βαρομέτρου» που πραγματοποιείται για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το 67% των ερωτηθέντων να θεωρούν θετική την κινητοποίηση των μαθητών, ακόμη και αν απουσιάζουν από το σχολείο.

Αρνητικά αξιολογεί τη μαθητική δράση το 32% των ερωτηθέντων και κυρίως οι υποστηρικτές του ακροδεξιού Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι σε ποσοστό 67% την απορρίπτουν.

Σε κάθε περίπτωση οι «Παρασκευές για το Μέλλον» φαίνεται ωστόσο ότι διχάζουν τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ζήτησε από τους μαθητές να διαδηλώνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) δήλωσε ότι την ώρα του μαθήματος στο σχολείο πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται τα θέματα που έχουν να κάνουν με την φύση, αλλά και με τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα γύρω από το περιβάλλον και το κλίμα.

«Είμαι υπέρ της αίσθησης της πραγματικότητας. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από παιδιά και εφήβους να διακρίνουν τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα. Αυτά είναι θέματα των ειδικών», δήλωσε ο ίδιος.

Υπέρ των μαθητικών διαδηλώσεων τάχθηκε, αντιθέτως, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, δηλώνοντας ότι βρίσκει θετικό «το γεγονός ότι αυτή η δήθεν απολιτική γενιά ανοίγει το στόμα της και βγαίνει στον δρόμο».

Το μαθητικό κίνημα χαιρέτισαν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία έχει προτείνει το τρέχον έτος να χαρακτηριστεί «έτος κλίματος», εξέφρασε από την πλευρά της την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει το θέμα σε βασική της προτεραιότητα.

Παρόμοιες μαθητικές πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, στη Βιέννη, στη Βαρσοβία και στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, σύμφωνα το AFP πολλές δεκάδες νέοι απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της Société générale στην περιοχή Λα Ντεφάνς καταγγέλλοντας χρηματοδοτήσεις ενάντια στο κλίμα.

«Οι τράπεζες αμαυρώνουν το μέλλον μας, να τις αποκλείσουμε» ανέγραφαν στα πανό οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ένωσης Youth for Climate.

Διαβάστε επίσης:

Μάθημα αντίστασης για τη διάσωση του πλανήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL