Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Αλλάζουμε τα δεδομένα στον χωρικό σχεδιασμό, επαναφέρουμε την κανονικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Αλλάζουμε τα δεδομένα στον χωρικό σχεδιασμό, επαναφέρουμε την κανονικότητα

"Αυτό που φάνταζε ουτοπικό πριν από λίγα χρόνια, τώρα είμαστε πολύ κοντά να γίνει πράξη. Με τις μεγάλες θεσμικές τομές που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, αλλάζουμε τα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα επιλύοντας προβλήματα που χρόνιζαν. Διαμορφώνεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα της χώρας στον χωρικό σχεδιασμό διασφαλίζοντας την κανονικότητα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες το απόγευμα στην εκδήλωση με θέμα «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: Η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών», που διοργάνωσαν από κοινού το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ. Στις μεγάλες τομές που εισήγαγε ο νόμος για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος ο Γ. Σταθάκης κατέταξε:

* Τον διαχωρισμό της διαδικασίας αδειοδότησης (Πολεοδομία) από τη διαδικασία ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης μέσω των περιφερειακών και τοπικών παρατηρητηρίων που θα συγκροτηθούν.

* Τη λειτουργία από τα μέσα Οκτωβρίου του ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης (e-άδειες), που εγγυάται το τρίπτυχο απλοποίηση, διαφάνεια, άμεση εξυπηρέτηση.

* Το άνοιγμα του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης. Όπως ανακοίνωσε, σύντομα θα ξεκινήσει ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων ταχτοποίησης αυθαιρέτων

* Τη λειτουργία από 1.1.2019 του ηλεκτρονικού σύστηματος «e-πολεοδομία ΙΙΙ», το οποίο θα προσφέρει με ένα κλικ πληροφορία για τα πολεοδομικά δεδομένα στο επίπεδο του οικοδομικού τετραγώνου, ανά την επικράτεια, σε Δημόσια Διοίκηση, πολίτες και επιχειρήσεις. Προανήγγειλε δε ότι στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία "μιας πλήρους ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών όπου θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών και η παρακολούθηση του σχετικού φακέλου έως την κατεδάφιση".

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός εκτίμησε ότι με την επικείμενη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγγελία αυθαιρέτων το φαινόμενο των αυθαιρέτων θα εκλείψει σταδιακά. 'Όπως είπε, "π.χ. θα καταγγέλλω τον γείτονά μου ότι αυτή τη στιγμή χτίζει ένα αυθαίρετο, θα πληρώνω ένα παράβολο για να κάνω την καταγγελία, θα έρχεται ο ελεγκτής δόμησης. Αν διαπιστώνει ότι όντως είναι αυθαίρετο, θα επιστρέφει το παράβολο στον πολίτη. Θα πληρώνεται ο ελεγκτής δόμησης από το Πράσινο Ταμείο ή με μια τέτοια διαδικασία. Σε μια χώρα που είμαστε δικομανείς και γίνονται πολλές καταγγελίες, θα είναι πολύ δύσκολο κάποιος να χτίσει ένα νέο αυθαίρετο".

Νέα εποχή ξεκίνησε από τις 15 Οκτωβρίου με τo e-άδειες, υπογράμμισε η Στ. Αγρίου, ειδική σύμβουλος στο ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι "φιλοδοξούμε να σταματήσουν τα φαινόμενα των χιλιάδων χαμένων φακέλων, αλλά και οι ατέλειωτες χαμένες ώρες αναμονής στους διαδρόμους των πολεοδομιών χωρίς αποτέλεσμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL