Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Άρχισε η κατεδάφιση κτισμάτων μέσα στο κύμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άρχισε η κατεδάφιση κτισμάτων μέσα στο κύμα

Η πρώτη πράξη απελευθέρωσης της καταπατημένης παραλίας έως μέσα στο... κύμα, την οποία είχε καταλάβει ιδιοκτήτης ξενοδοχείου με σταθερές ομπρέλες, ξαπλώστρες και διάφορες κατασκευές και κτίσματα για την παράνομη λειτουργία beach bar, έλαβε χώρα, χθες, στο 47ο χιλιόμετρο της παραλιακής Αθηνών - Σουνίου, στην Ανάβυσσο.

Στο πλαίσιο της πρώτης εργολαβίας κατεδάφισης, που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική, από νωρίς το μεσημέρι η μπουλντόζα ξεκίνησε την καθαίρεση των πρώτων σταθερών ομπρελών, μαζί και την αποκατάσταση της κακοποιημένης παραλίας.

Η εφαρμογή της νομιμότητας εκκρεμούσε εδώ και 21 χρόνια, οπότε εκδόθηκε το πρώτο τελεσίδικο πρωτόκολλο κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής και ακολούθησαν αλλά δύο, το 2010 και το 2016. Άρα οι ιδιοκτήτες γνώριζαν από τότε για τον "κατεδαφιστέο" χαρακτήρα των παράνομων εγκαταστάσεών τους, ενώ ειδοποιήθηκαν για την επικείμενη κατεδάφιση εκ νέου την περασμένη εβδομάδα. Από το 1997, οπότε εκδόθηκε το πρώτο πρωτόκολλο, είχαν βεβαιωθεί αυθαίρετες κατασκευές, όπως: κτίσμα 15,9 τ.μ., κιόσκι με σίδερα και βάση μπετόν 51,28 τ.μ., βάση μπετόν 16,68 τ.μ., κιόσκι με καλαμιά και βάση μπετόν 11,98 τ.μ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων κατεδαφίζονται κατασκευές από ξύλο ή μπετόν (στέγαστρα, αποδυτήρια, διάδρομος, τουαλέτες, δάπεδο με ψαθωτό στέγαστρο κ.ά.) και αποκαθίστανται "οι παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον του αιγιαλού".

Ακόμη προσθέτει ότι σε όλη τη διαδικασία ήταν παρών εισαγγελέας, πιστοποιώντας ότι όλες οι πράξεις κατεδάφισης είναι απόλυτα σύμφωνες με το περιεχόμενο των πρωτοκόλλων. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι εργασίες κατεδάφισης (υπό την επίβλεψη του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του ΥΠΕΝ) "θα συνεχιστούν και σήμερα και πιθανότητα να ολοκληρωθούν μέσα στη εβδομάδα".

Και καταλήγει: "Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες κατεδαφίσεις, που έχουν ανατεθεί στον εργολάβο που μειοδότησε στον πρόσφατο σχετικό διαγωνισμό, οι οποίες αφορούν αυθαίρετες κατασκευές (κτίσματα, περιφράξεις, προβλήτες, στέγαστρα κ.λπ.) στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου από το 35ο χλμ. έως το 70ό χλμ. και σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις στους Δήμους Σαρωνίδας, Κρωπίας και Λαυρεωτικής".

Ο σχετικός κατάλογος αριθμεί 51 περιπτώσεις προς εκτέλεση ισάριθμων τελεσίδικων αποφάσεων - πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL