Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σ.Φάμελλος: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανακύκλωσης πλαστικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανακύκλωσης πλαστικού

Στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η ελληνική βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και ο τομέας παραγωγής και διαχείρισης πλαστικού στην Ελλάδα να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις νέες επιταγές της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναφέρθηκε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώνουν για το θέμα ΥΠΕΝ και Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο Σ.Φάμελλος, μιλώντας στον «Alpha 9,89» αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και στην ανάπτυξη της εγγυοδοσίας για κάποια είδη πλαστικών, κύρια συσκευασίας.

«Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα το οποίο πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε» είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ προτείνει τη σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες και στα πλαστικά μιας χρήσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ως πολιτεία οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μέλλον, γι αυτό ξεκινάμε από σήμερα, ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Εξήγησε πως για να εισαχθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η ανακύκλωση του πλαστικού, προκηρύσσεται άμεσα η πρώτη χρηματοδότηση κυκλικής οικονομίας ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τους, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι «πρόκειται για δύο ομάδες έργων, η πρώτη αφορά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη Ραφήνα και το Μάτι και η δεύτερη σε έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για την περιοχή των Μεγάρων, ειδικότερα της Κινέττας. Στη συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής κάηκε η πενταπλάσια δασική έκταση, ενώ εμφανίζει πολύ πιο έντονα προβλήματα διάβρωσης και μεγάλης κλίσης του εδάφους».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως και στις δύο κατηγορίες περιλαμβάνονται έργα με κορμοδέματα, έργα κατασκευής φραγμάτων με συρματοκιβώτια στα ρέματα, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της απορροής, αλλά και φυτοτεχνικά έργα.

Τέλος, ο κ. Φάμελλος, ανέφερε, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και για τα δύο έργα, σε πολύ σύντομο χρόνο, και έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός και η χρηματοδότηση που φτάνει στα 17 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL