Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Φάμελλος: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της ανακύκλωσης πλαστικού

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μέλλον» τόνισε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι προκηρύσσεται άμεσα η χρηματοδότηση κυκλικής οικονομίας με 80 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τη διαχείριση αποβλήτων τους, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους

Στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η ελληνική βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και ο τομέας παραγωγής και διαχείρισης πλαστικού στην Ελλάδα να παραμείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις νέες επιταγές της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναφέρθηκε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώνουν για το θέμα ΥΠΕΝ και Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο Σ.Φάμελλος, μιλώντας στον «Alpha 9,89» αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και στην ανάπτυξη της εγγυοδοσίας για κάποια είδη πλαστικών, κύρια συσκευασίας.

«Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα το οποίο πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε» είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ προτείνει τη σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης στις πλαστικές συσκευασίες και στα πλαστικά μιας χρήσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ως πολιτεία οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μέλλον, γι αυτό ξεκινάμε από σήμερα, ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Εξήγησε πως για να εισαχθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η ανακύκλωση του πλαστικού, προκηρύσσεται άμεσα η πρώτη χρηματοδότηση κυκλικής οικονομίας ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τους, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι «πρόκειται για δύο ομάδες έργων, η πρώτη αφορά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη Ραφήνα και το Μάτι και η δεύτερη σε έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για την περιοχή των Μεγάρων, ειδικότερα της Κινέττας. Στη συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής κάηκε η πενταπλάσια δασική έκταση, ενώ εμφανίζει πολύ πιο έντονα προβλήματα διάβρωσης και μεγάλης κλίσης του εδάφους».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως και στις δύο κατηγορίες περιλαμβάνονται έργα με κορμοδέματα, έργα κατασκευής φραγμάτων με συρματοκιβώτια στα ρέματα, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της απορροής, αλλά και φυτοτεχνικά έργα.

Τέλος, ο κ. Φάμελλος, ανέφερε, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και για τα δύο έργα, σε πολύ σύντομο χρόνο, και έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός και η χρηματοδότηση που φτάνει στα 17 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο