Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Επιστήμονες προειδοποιούν για μη αναστρέψιμη κατάσταση "θερμοκηπίου" / Ντόμινο κλιματικών αλλαγών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστήμονες προειδοποιούν για μη αναστρέψιμη κατάσταση "θερμοκηπίου" / Ντόμινο κλιματικών αλλαγών

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις (domino effect) των κλιματικών γεγονότων είναι δυνατόν να φέρουν τον πλανήτη σε μια κατάσταση “θερμοκηπίου” οδηγώντας τη Γη σε ένα κρίσιμο σημείο, πέρα από το οποίο οι ανθρώπινες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ίσως να μην επαρκούν, προειδοποιεί ομάδα ειδικών της κλιματικής επιστήμης.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ακόμα κι αν οι χώρες επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, εξακολουθεί να είναι πιθανή μια μετατόπιση προς αυτόν τον μη αναστρέψιμο δρόμο, κάτι που μπορεί να συμβεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη τις συνδυασμένες επιπτώσεις 10 διεργασιών κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένων της απελευθέρωσης μεθανίου που είναι εγκλωβισμένο στα ηπειρωτικά της Σιβηρίας και των συνεπειών από το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική.

Αν και οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι η ανάλυσή τους δεν είναι οριστική, προειδοποιούν ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ειδικότερα η δέσμευση των κρατών να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής ίσως δεν επαρκεί. Σήμερα οι θερμοκρασίες παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου και αυξάνονται κατά περίπου 0,17 βαθμούς ανά δεκαετία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ενδεχόμενο εισόδου σε τροχιά κατάστασης “θερμοκηπίου” μπορεί σχεδόν με βεβαιότητα να πλημμυρίσει τα δελταϊκά περιβάλλοντα, να αυξήσει τον κίνδυνο ζημιών από παράκτιες καταιγίδες και να εξαλείψει κοραλλιογενείς υφάλους και όλα τα οφέλη που συνεπάγονται για τις κοινωνίες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα ή και νωρίτερα. Επισημαίνουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα φέρουν νέες πηγές εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ή θα καταστρέφουν φυσικούς συμμάχους, όπως την ικανότητα της Γης να απορροφά άνθρακα και να αντανακλά θερμότητα.

Στην εργασία αυτή τίθεται το ερώτημα αν η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να σταθεροποιηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου ή αν κλίνει προς μια πιο ακραία κατάσταση και στην κατεύθυνση αυτή οι επιστήμονες επιχειρούν να αξιολογήσουν κατά πόσο η υπερθέρμανση μπορεί να σταματήσει ή αν θα μετατοπιστεί προς έναν κόσμο “θερμοκήπιο” που θα είναι κατά 4 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός έναντι των προβιομηχανικών εποχών και πολύ λιγότερο υποστηρικτικός της ανθρώπινης ζωής. Στο ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτό σενάριο προβλέπονται επιπτώσεις μαζικές, πολλές φορές αιφνίδιες, που αδιαμφισβήτητα θα έχουν καταλυτικές συνέπειες.

Οι συγγραφείς της μελέτης, αν και δεν μπορούν να συνδέσουν απευθείας τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που βλέπουμε σήμερα διεθνώς, με τον κίνδυνο να ξεπεραστούν οι 2 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο σημειώνουν ότι ίσως πρόκειται για απόδειξη ότι η Γη είναι πιο ευαίσθητη στην υπερθέρμανση σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Παρά τη ζοφερή προοπτική που αναλύεται, αναγνωρίζονται ορισμένοι “μοχλοί” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε η παγκόσμια κοινότητα να επηρεάσει τις μελλοντικές συνθήκες του πλανήτη, όπως η ανάγκη να σταματήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως τα μέσα του αιώνα, να εντείνουμε τις δενδροφυτεύσεις και την προστασία των δασών, αλλά και την εξεύρεση τρόπων για να μπλοκάρουμε την ηλιακή ακτινοβολία και την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα απορροφούν τον άνθρακα από τον αέρα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρξουν επαναπροσανατολισμός των ανθρώπινων αξιών, δικαιοσύνη και ισότητα με τη συνδρομή της αλλαγής νοοτροπίας και της τεχνολογίας.

Αντιγόνη Ζούντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL