Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Περί κλίματος και κλιματισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Περί κλίματος και κλιματισμών

Η σύμπτωση ανήκει στην κατηγορία των πιθανοτήτων, που πολλές φορές παράγουν δολοφονικά αποτελέσματα. Σύμπτωση ήταν ο ιστορικός καύσωνας του 1987, που ήλθε μήνες μετά τις ολέθριες χιονοπτώσεις του Μαρτίου: Εντούτοις ουδείς έσπευσε να χαρακτηρίσει το όλο επεισόδιο ως ένδειξη κλιματικής αλλαγής...

Σήμερα, βέβαια, τα χιόνια και οι καύσωνες ανεβάζουν την ένταση των συναγερμών... Ο Νίκολας Στερν, οικονομικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, υποστήριζε ότι οι καταστροφές κλιματικής προέλευσης μπορούν να γίνουν συγκρίσιμες με τις καταστροφές των παγκοσμίων πολέμων. Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονται, οι κλιματιζόμενοι μικροχώροι των πόλεων αυξάνονται όλο και περισσότερο και μετατρέπονται σε κελύφη προστασίας του ατόμου.

Το πλανητικό μεγακλίμα, το μικροκλίμα των πόλεων, το μικρο-μικροκλίμα των ιδιωτικών χώρων, συνιστούν μεγάλα ζητήματα ποιότητας ζωής. Η υπόθεση του «θερμοκηπίου» γίνεται αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, αποκλειομένης της υπόθεσης ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε γεωφυσικούς παράγοντες... Όμως αυτή η «αριθμητική» υπεροχή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται και ως απόλυτο κριτήριο ορθότητας: Στην Ιστορία, οι μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις ξεκινούσαν πάντα ως απόψεις μειοψηφιών - ενίοτε μάλιστα «μονομελών»! Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολιτικοί καλούνται να πάρουν αποφάσεις όχι επί τη βάσει μιας πλειοψηφικής επιστημονικής άποψης, αλλά επί τη βάσει της "αρχής της πρόληψης": Δηλαδή της αρχής που επιβάλει τη λήψη μέτρων όταν υπάρχει ισχυρή πιθανολόγηση κινδύνου - κάτι που είναι «υποδεέστερο» της απόλυτης βεβαιότητας...

Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών, η μείωση του «ενδοαστικού» και περιαστικού πράσινου, η συμβατική δόμηση χωρίς περιβαλλοντικές προδιαγραφές, η επίστρωση περισσότερων επιφανειών γης με τσιμέντο και άσφαλτο, η μετά βδελυγμίας αποκήρυξη του γυμνού χώματος από τον δημόσιο ή ιδιωτικό «ευπρεπισμό», η απουσία ταρατσόκηπων και γενικώς η δημιουργία ενός προβληματικού αστικού «δαπεδοτοπίου» (floorscape), συνεργούν στη μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση. Η απουσία σκιάσεων και οι μικρές κτηριακές αποστάσεις που ευνοούν την κατακράτηση της θερμότητας και τη διαμόρφωση μιας κατάστασης «πινγκ-πονγκ», όσον αφορά τη διακίνηση της θερμικής ενέργειας μεταξύ κτηρίων, έχουν κύρια ευθύνη. Είναι φανερό ότι μια κτηριακή ανάπτυξη εις ύψος, με παράλληλη απελευθέρωση επιφανειακού αστικού χώρου, θα μετρίαζε σημαντικά την κατακράτηση θερμότητας.

Σύμφωνα με τη συμβατική οικονομολογία, τα air condition παρέχουν στον σύγχρονο άνθρωπο μια νέα υπηρεσία, όμως στην πραγματικότητα απλώς επιτρέπουν την πρόσληψη των άλλων υπηρεσιών. Αποτελούν «προϋπόθεση» της κατανάλωσης και όχι τελική κατανάλωση, δηλαδή συνιστούν ένα επιπλέον «κόστος ζωής»! Έτσι συνδράμουν την απατηλή εικόνα ενός αυξανόμενου Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL