Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Έντεκα οργανώσεις ζητούν την κατεπείγουσα παρέμβαση του ΥΠΕΝ / SOS για τις συνθήκες στο ΕΚΠΑΖ Αίγινας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντεκα οργανώσεις ζητούν την κατεπείγουσα παρέμβαση του ΥΠΕΝ / SOS για τις συνθήκες στο ΕΚΠΑΖ Αίγινας

Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούν έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις για την τύχη των περίπου 180 ζωών που διαβιούν σε κακές συνθήκες και χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους προς τον Σ. Φάμελλο: "Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να αναλάβετε κατεπείγοντα μέτρα ώστε την επίβλεψη των ζώων να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες, σε συνεργασία με φορείς που έχουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, να διασφαλίσουν τις απαραίτητες συνθήκες περίθαλψης και να συντονίσουν τις διαδικασίες απελευθέρωσης για τα ζώα τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση".

Πρόκειται για τις οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, MEDASSET - Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών MΟm - Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς.

Οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΠΑΖ - Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα, καθώς "στο κέντρο φιλοξενούνται προστατευόμενα και απειλούμενα είδη, ειδικά πολλά είδη ορνιθοπανίδας, για τη διατήρηση των οποίων η ελληνική Πολιτεία έχει ευθύνη. Η ζωή των ζώων αυτών απειλείται από την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί".

Ταυτόχρονα, ζητούν να τους χορηγηθούν δύο έγγραφα ως περιβαλλοντική πληροφορία μεγάλης σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει ξεσπάσει. Το πρώτο είναι η έκθεση ομάδας για τον έλεγχο του ΕΚΠΑZ της 21ης Δεκεμβρίου 2017 και το δεύτερο αφορά την απάντηση του ΥΠΕΝ στο από 2 Φεβρουαρίου 2018 έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής με το οποίο καλούσε το υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες "για τη φιλοξενία και ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων».

Από την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) που είχε αναλάβει για 15 ημέρες εθελοντικά τη σίτιση και τη φροντίδα των ζώων στην Αίγινα και τη Δευτέρα (16 Ιουλίου) αποχώρησαν, η Μ. Γανωτή θέτει τρία ερωτήματα: Γιατί η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, που από το 2011 λαμβάνει καταγγελίες από σοβαρές οργανώσεις και επιστήμονες, τις κρατάει στο συρτάρι; Γιατί δεν κοινοποιείται στους άμεσα ενδιαφερόμενους το πόρισμα της ομάδας που έκανε τον έλεγχο τον Δεκέμβριο; Γιατί υπάρχει ατολμία και δισταγμός από την πλευρά της Πολιτείας να παρέμβει; Αποδίδει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο γεγονός ότι η νομοθεσία για την ίδρυση κέντρων περίθαλψης είναι προβληματική, εξηγώντας ότι από τη μία η αδειοδότηση παρουσιάζει τεράστια δυσκολία και, από την άλλη, μετά δεν ακολουθεί κανένας έλεγχος. Ελλείψει αυτού, εμφανίζονται φαινόμενα ασυδοσίας, σημειώνει, ενώ αναφέρεται στην ανάγκη για βελτίωση της νομοθεσίας ώστε το κράτος πρωτίστως να ελέγχει τα κέντρα αυτά αλλά και να τα υποστηρίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL