Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Απόπειρα εκτοπισμού του ΑΔΜΗΕ από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής καταγγέλλει η ΟΜ ΣΥΡΖΑ ΑΔΜΗΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόπειρα εκτοπισμού του ΑΔΜΗΕ από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής καταγγέλλει η ΟΜ ΣΥΡΖΑ ΑΔΜΗΕ

Προσπάθεια αποβολής του ΑΔΜΗΕ από το μεγάλο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής καταγγέλλει η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ, ενώ θέτει ερωτηματικά για τον ρόλο της ΡΑΕ.

Στο πλαίσιο ανοιχτής επιστολής που απευθύνεται στην ΡΑΕ, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεξήγητης για Δημόσια Υπηρεσία στάσης της ΡΑΕ,η οποία εκμεταλλευόμενη τη θέση της, επιτίθεται στον υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ, προσπαθώντας να τον αποβάλει από το project αυτής της εμβληματικής διασύνδεσης, και να προκηρύξει η ίδια το έργο!

Τονίζεται ότι “οι κύκλοι που πολέμησαν την κυβέρνηση να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ, έχουν βάλει σε λειτουργία το εφεδρικό τους πλάνο. Θέλουν τον ΑΔΜΗΕ να είναι θεατής των εξελίξεων. Θέλουν το Δημόσιο να αποδυναμώνεται, το δημόσιο συμφέρον να περνά σε δεύτερη μοίρα. Να εξυπηρετούνται κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα”.

Η πίεση αυτή, αναφέρεται, ασκείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξωθηθεί σε παραίτηση ο κατά κανόνα υπεύθυνος Διαχειριστής από το επενδυτικό σχήμα -στο πλαίσιο και του μεγάλου project EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας μέσω Κρήτης-Αττικής- που θα υλοποιήσει τη “μεγάλη” διασύνδεση της Κρήτης, μέσω της ελαχιστοποίησης της συμμετοχής του σε αυτό.

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των ΡΑΕ, του αντίστοιχης κυπριακής Αρχής, του ΑΔΜΗΕ και του αντίστοιχου κυπριακού Διαχειριστή, του project EuroAsia Interconnector, της Κομισιόν κ.α. για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων που αφορούν τον ΑΔΜΗΕ και την πίεση που δέχεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), κυρίως όσον αφορά στη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, υπογραμμίζουμε τα ακόλουθα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη για την διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Ακύρωσε τον διαγωνισμό για το ξεπούλημα του 66% της εταιρείας. Το σχέδιο για την διατήρηση των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο πολεμήθηκε από πολλούς. Ωστόσο πέτυχε. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ως μέτοχο πλειοψηφίας το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ελληνικό Δημόσιο διατήρησε στον έλεγχο του μια εταιρεία με πρόδηλο γεωστρατηγικό χαρακτήρα.

Σκοπός του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) προκειμένου να εξασφαλίζει στους πολίτες της χώρας:

    Τον ομαλό και ασφαλή εφοδιασμό τους με ηλεκτρική ενέργεια

    Οικονομικό όφελος που προκύπτει από την κατάργηση των χρεώσεων ΥΚΩ χάρη στις διασυνδέσεις των νησιών

    Βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την παύση λειτουργίας των θερμικών ρυπογόνων μονάδων στα νησιά

    Την αφομοίωση στα Δίκτυα της καθαρής αιολικής ενέργειας των νησιών μας

    Σεβασμό στους τοπικούς πληθυσμούς έχοντας ως γνώμονα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του ΕΣΜΗΕ την μικρότερη όχληση των τοπικών πληθυσμών

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεξήγητης για Δημόσια Υπηρεσία στάσης της ΡΑΕ, η οποία εκμεταλλευόμενη τη θέση της, επιτίθεται στον υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ, προσπαθώντας να τον αποβάλει από το project αυτής της εμβληματικής διασύνδεσης, και να προκηρύξει η ίδια το έργο! Είναι σαφές. Οι κύκλοι που πολέμησαν την κυβέρνηση να διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο τον ΑΔΜΗΕ, έχουν βάλει σε λειτουργία το εφεδρικό τους πλάνο. Θέλουν τον ΑΔΜΗΕ να είναι θεατής των εξελίξεων. Θέλουν το Δημόσιο να αποδυναμώνεται, το δημόσιο συμφέρον να περνά σε δεύτερη μοίρα. Να εξυπηρετούνται κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα.

Η πίεση αυτή ασκείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξωθηθεί σε παραίτηση ο κατά κανόνα υπεύθυνος Διαχειριστής από το επενδυτικό σχήμα που θα υλοποιήσει τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης, μέσω της ελαχιστοποίησης της συμμετοχής του σε αυτό.

Ο ΑΔΜΗΕ ως κυρίαρχος, υπεύθυνος, αξιοπρεπής και έντιμος επενδυτής επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Η ΡΑΕ θα πρέπει να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα ώστε να πείσει τον Ελληνα καταναλωτή ότι είνα πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή:

    ΓΙΑΤΙ η ΡΑΕ δεν καλεί τους υποψήφιους επενδυτές (και δυνητικούς συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα) να σταματήσουν να διαρρέουν ψευδείς ειδήσεις για έναρξη του έργου ;

    ΓΙΑΤΙ η ΡΑΕ δεν ζητά από τα αρμόδια στελέχη του Euroasia Interconnector να της κοινοποιήσουν την υποτιθέμενη μελέτη που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως έχει διοχετευθεί στον Τύπο ; Υπάρχει αυτή η μελέτη ;

    ΓΙΑΤΙ η ΡΑΕ τηρεί σιγήν ιχθύος όσον αφορά τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΑΔΜΗΕ για τροποποίηση των όρων που διέπουν τα Εργα Μείζονος Σημασίας (ΡΜΙ) ;

    ΜΗΠΩΣ η ΡΑΕ ενδιαφέρεται να «ψαλιδίσει» την απόδοση του εσόδου κατά την κατασκευή του έργου ώστε στη συνέχεια να οδηγήσει τον καταναλωτή σε μεγαλύτερη επιβάρυνση μέσω των Τελών Χρήσης Συστήματος Μεταφοράς ;

    ΜΗΠΩΣ η ΡΑΕ επιδιώκει την συρρίκνωση του ΑΔΜΗΕ με την στέρηση των εσόδων του, π..χ μέσω της μείωσης του ρυθμιζόμενου ποσοστού κέρδους της εταιρείας (WACC) ;

    ΜΗΠΩΣ με αφορμή τη διασύνδεση της Κρήτης έμμεσα υπονομεύει την επέκταση του ΕΣΜΗΕ στα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο ;

    ΠΟΙΟΙ είναι οι ενδιαφερόμενοι ανταγωνιστές του ΑΔΜΗΕ που προστατεύει ώστε στην κατάλληλη χρονική στιγμή να τους ανοίξει την «πίσω πόρτα» για να τον αλώσουν ;

    ΜΗΠΩΣ συνεχίζει την διακριτική μεταχείριση σε βάρος του Διαχειριστή όπως το συνηθίζει εσχάτως ;

Όλοι αυτοί που απογοητεύτηκαν γιατί ο ΑΔΜΗΕ δεν ξεπουλήθηκε φαίνεται ότι δεν έχουν ξεχάσει ακόμα. Η πολιτική ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταστήσει σαφές μέσω του αρχηγού της ότι, όταν αναλάβει την εξουσία, θα πουλήσει το 66% του Διαχειριστή. Φαίνεται ότι το σύστημα που υπηρετούν τους σιγοντάρει και τους πατρονάρει.

Ο φιλελευθερισμός που εκφράζεται και μέσω των ανεξάρτητων αρχών περιμένει στωϊκά την είσοδο των πολιτικών πατρόνων του για την καταστροφή των υγιών, δημοσίου χαρακτήρα επιχειρήσεων.

Εμείς όμως είμαστε εδώ, θεματοφύλακες της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και τις αξιοπρέπειας του ΑΔΜΗΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί ένα αντιπαράδειγμα, ένα case study για το πώς η Αριστερά οραματίζεται τον ρόλο του Δημοσίου. Δεν φοβάται να είναι ανοιχτή στην καινοτομία, στις σύγχρονες μεθόδους εταιρικής διακυβέρνησης, δεν φοβάται να συνυπάρξει με στρατηγικούς επενδυτές μειοψηφίας. Η Αριστερά ανατρέπει την λογική και τις προσπάθειες όπως αυτές αναπτύχθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οδήγησαν τις ΔΕΚΟ στην απαξίωση, ιδιαίτερα αυτές που θεωρούνταν στρατηγικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα την παραχώρησή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ πιστή στις αρχές της, πιστή στη διασφάλιση του εγχειρήματος διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ υπενθυμίζει στην Ανεξάρτητη Αρχή και στα ιδεολογικά κέντρα που εκπροσωπεί ότι δεν θα επιτρέψει ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ να ανατρέψει αυτό το επιτυχημένο πολιτικό και οικονομικό εγχείρημα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL