Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Εντός του έτους ο διαγωνισμός για το έξυπνο νησί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός του έτους ο διαγωνισμός για το έξυπνο νησί

Μέσα στο 2018 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έξυπνο νησί που ετοιμάζει ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.

Όπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου, ο Διαχειριστής έχει καταλήξει σε δύο νησιά (ένα από τα οποία είναι η Αστυπάλαια) που καλύπτουν τις προδιαγραφές προκειμένου να εφαρμοστούν πιλοτικά οι καινοτόμες τεχνολογίες που απαιτούνται, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφερθούν και στα υπόλοιπα νησιά που θα παραμείνουν ενεργειακά αυτόνομα, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διασυνδέσεων. Οι εν λόγω προδιαγραφές είναι κυρίως το μέγεθος (όχι πολύ μεγάλο αλλά ούτε πολύ μικρό, με ισχύ μεταξύ 5 και 10 μεγαβάτ) και η χαμηλή επί του παρόντος διείσδυση ανανεώσιμων πηγών.

Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, σε ποσοστό πάνω από 60%, με αντίστοιχη υποκατάσταση του πετρελαίου diesel που τροφοδοτεί σήμερα τις αυτόνομες μονάδες των νησιών. Η τελική επιλογή του νησιού θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ ο διαγωνισμός για την υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος θα γίνει από τη ΡΑΕ.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο με θέμα «Έξυπνα Νησιά Και Έξυπνες Μικρές Πόλεις» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες ανοίγει το δρόμο και στα νησιά για ομάδες καταναλωτών, Δήμων, επιχειρήσεων κλπ. να μετατραπούν από καταναλωτές σε παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι στόχοι της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών στα νησιά τόνισε ο υπουργός είναι η διασφάλιση της ενεργειακής τους αυτονομίας, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Smart Island Initiative παρουσίασε η Wioletta Dunin - Mazewska, στέλεχος της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της ευρωπαϊκής επιτροπής. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στο σύνολο των 2.700 ευρωπαϊκών νησιών προκειμένου να μειωθεί η ενεργειακή τους εξάρτηση και το κόστος παραγωγής ενέργειας, να εφαρμοστούν καινοτόμες λύσεις στα ενεργειακά συστήματα και να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL