Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Γ. Σταθάκης: Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Γαύδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Γαύδο

«Ο δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που θα εκπονήσει Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει οδηγό και θεματοφύλακα της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με τίτλο «Σχεδιάζουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για τη Γαύδο», που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου στη Γαύδο.

Πρόσθεσε, «Προχωράμε κατά προτεραιότητα στην επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) της Γαύδου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ για τη θεσμική θωράκιση του συνόλου των περιοχών Natura της χώρας». Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα δράσει υποστηρικτικά στην εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για ολόκληρη τη χώρα.

Ειδική αναφορά έκανε στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του νησιού, και καθώς αυτό δεν περιορίζεται στην ξηρά, τόνισε τη βαρύνουσα σημασία διατήρησης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Γαύδου και της εξισορρόπησης των διαφόρων παραγωγικών δραστηριοτήτων, μέσω της θέσπισης της Θαλάσσιας Χωροταξίας, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα από το ΥΠΕΝ.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σταθερή βούληση του υπουργείου να στηρίξει πιλοτικά και υβριδικά έργα σε νησιά όπως η Ικαρία, η Τήλος και ο Αη Στράτης, τα οποία θα επεκταθούν στο μέλλον, εντάσσοντας και τη Γαύδο στα Πράσινα Νησιά. Τέλος, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, και τις προοπτικές που διανοίγονται για την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην καθαρή ενέργεια, καθώς και ότι αποτελεί πρόκληση για τα μικρά μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως είναι η Γαύδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL