Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προχωρά η κυβέρνηση / Προτεραιότητα, ο καθαρισμός του Σαρωνικού και των ακτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προχωρά η κυβέρνηση / Προτεραιότητα, ο καθαρισμός του Σαρωνικού και των ακτών

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας αποφάσισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και την οποία συγκάλεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας επέστρεψε από την Κέρκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Π. Τζεντιλόνι, και από την πρώτη στιγμή ζήτησε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη, όπως και έγινε, νωρίς το πρώι της Παρασκευής.

Μια ημέρα πριν, η "Α" έθετε ακριβώς ζήτημα αλλαγής του πλαισίου του συστήματος που κρίνει αξιόπλοα ή όχι πλοία 40 και 50 ετών που μεταφέρουν πετρέλαιο ή αντιστοίχως επικίνδυνα φορτία.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, συζητήθηκαν ο τρόπος αντιμετώπισης της ρύπανσης στον Σαρωνικό, η λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για τη διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και η ταχύτατη απόδοση των ευθυνών.

Στους νηογνώμονες ο έλεγχος

Ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε μια απόφαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "τομή" για τα ναυτιλιακά πράγματα, καθώς έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας. Μέχρι σήμερα, τα πλοία εσωτερικών πλόων, τα οποία δεν βγαίνουν δηλαδή στα ανοιχτά, δεν είχαν την υποχρέωση να παρακολουθούνται από νηογνώμονα. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να μπει τέλος σε μια διαδικασία που πολλές φορές στο παρελθόν έχει αμφισβητηθεί, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο και τους όρους βάσει των οποίων κρίνονται αξιόπλοα πλοία "σαπάκια" που είναι δυνάμει περιβαλλοντικές "βόμβες".

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι το Αγ. Ζώνη ΙΙ έφερε τέτοιο πιστοποιητικό, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

ΕΔΕ και αυστηρές τιμωρίες

"Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την επιθεώρηση που έγινε. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά”, δήλωνε χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός. Προβληματισμό που μοιράζονται πολλοί από τους εμπλεκόμενους και τους αρμόδιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία Πειραιά.

Πολιτική κόντρα πάνω στο πετρέλαιο στήνει η Ν.Δ.

Πολιτική κόντρα επιχείρησε να στήσει, για άλλη μια φορά, πάνω στην καταστροφή, η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας επιτακτικά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωσε πως η παραίτηση του ίδιου αλλά και των υπόλοιπων υπουργών είναι στα χέρια του πρωθυπουργού.

Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, το πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης και ο περιορισμός της. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αντίδραση από πλευράς του υπουργείου Ναυτιλίας ήταν άμεση και ελήφθησαν εγκαίρως όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, τόνισε ότι η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού. "Ο πρωθυπουργός θα κρίνει, θα ενημερωθεί, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό. Και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό" υπογράμμισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός τόνισε πως το ζήτημα είναι να συντονιστεί αυτή την ώρα στο ανώτατο επίπεδο ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει "αντικειμενική πολιτική ευθύνη"."Τώρα ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ζημιάς και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι δευτερευούσης σημασίας", σχολίασε σχετικά με τα περί παραίτησης του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πράσινο φως για την απάντληση καυσίμων

Την ίδια στιγμή, η αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων. Σημειώνεται ότι στο σημείο του ναυαγίου υπάρχει σκάφος στο οποίο θα φορτωθούν τα καύσιμα του Αγία Ζώνη ΙΙ.

Η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Ακολούθως αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου, των δημάρχων των περιοχών και της εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Όπως ανέφερε στην "Α" παράγοντας του υπουργείου Ναυτιλίας, η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγάλη προσοχή στον χειρισμό καθώς, εξαιτίας της ενδεχόμενης κακής ποιότητας του πλοίου, ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε νέα διαρροή. Ωστόσο, εκφράζεται η πεποίθηση πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Επιπλέον, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την απορρύπανση σημειώνουν ότι μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού η κατάσταση των παραλιών θα είναι καλύτερη απ' ό,τι πριν.

Δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για ρύπανση στη Σαρωνίδα

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν λίγο πριν κλείσει το φύλλο της "Α", αργά το βράδυ της Παρασκευής, εμφανίστηκαν κομμάτια πετρελαίου στην περιοχή της Σαρωνίδας και συγκεκριμένα στην ακτή. Σε επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας, μέχρι αυτή την ώρα δεν υπήρχε επίσημη αναφορά στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, σημειώνεται πως αποκλείεται η ύπαρξη κηλίδας, καθώς δεν υπάρχει πλέον διαρροή. Ωστόσο, συνεργεία από το υπουργείο μετέβησαν στο σημείο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ευσταθούν ή όχι οι πληροφορίες για επέκταση της ρύπανσης και πέρα από την παραλία της Βούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL