Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Οι συνήθεις εκβιασμοί της Eldorado Gold
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι συνήθεις εκβιασμοί της Eldorado Gold

Την τρίτη κατά σειρά αναστολή εργασιών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της στη Χαλκιδική τα τελευταία δύο χρόνια ανακοίνωσε χθες το πρωί, η καναδική μητρική εταιρεία Εldorado Gold για λογαριασμό της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός ως μια νέα κίνηση εκβιασμού εν όψει της εκκίνησης από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την Παρασκευή, της διαδικασίας προσφυγής στη διαιτησία, όπως έχει ανακοινώσει επισήμως το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Ιούνιο.

Μέσω της προσφυγής θα διερευνηθεί εάν τηρούνται οι όροι της σύμβασης για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο το 2004. Υπενθυμίζεται ότι η ραχοκοκαλιά του επενδυτικού σχεδίου κατά τη σύμβαση ήταν η κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής καθαρών μετάλλων (χρυσού και αργυρού) ώστε αυτά να φορολογούνται επ' ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό δεν έχει γίνει, καθώς η προτεινόμενη μέθοδος μεταλλουργίας, αυτή της ακαριαίας τήξης, αποδείχτηκε ανεφάρμοστη για πολλούς λόγους και απορρίφθηκε από το ΥΠΕΝ η σχετική τεχνική μελέτη. Μέχρι σήμερα η εταιρεία εξάγει τα συμπυκνώματα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, τα οποία δεν φορολογούνται, σε τρίτες χώρες.

Κάθε φορά που το ΥΠΕΝ πράττει το αυτονόητο εκ του ρόλου του, π.χ. επιστροφή τεχνικών μελετών για συμπλήρωση, η Ελληνικός Χρυσός και η μητρική εταιρεία είτε χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως ασπίδα με διοργάνωση συλλαλητηρίων στην Αθήνα ή την "κατασκήνωση" έξω από το υπουργείο στη Μεσογείων είτε εκδίδει πανομοιότυπου περιεχομένου ανακοινώσεις περί αναστολής των επενδύσεων (23 Αυγούστου 2015) ή αναστολής εργασιών ανάπτυξης στις Σκουριές (12 Ιανουαρίου 2016). Ανακοινώσεις που απειλούν με απολύσεις εργαζομένων ή διαθεσιμότητα και τον πανομοιότυπο ισχυρισμό περί καθυστέρησης έκδοσης από το ΥΠΕΝ "αδειών ρουτίνας".

“Έχει και υποχρεώσεις”

Με αιχμηρό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης απαντά ότι η Eldorado Gold "μάλλον δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες", ενώ χαρακτηρίζει πρωτοφανές το γεγονός μια εταιρεία μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

Στη δήλωσή του εξηγεί αναλυτικά ποιες είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας που απορρέουν από τη σύμβαση μεταβίβασης με το Ελληνικό Δημόσιο. Ήτοι:

* Να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

* Η Ελληνικός Χρυσός όφειλε να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι "το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία".

Ως την πιο βασική εκκρεμότητα περιγράφει "την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής" υπενθυμίζοντας ότι "το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και έναν χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της".

Υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της διαιτησίας, που προέκρινε το ΥΠΕΝ, προβλέπεται από τη σύμβαση: "Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό, ενώ το υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτεμβρίου".

Προσθέτει ακόμη ότι "μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας. Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και έναν μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες έως ότου λήξει η διαιτησία. Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη" καταλήγει.

Με κανόνες

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η δήλωση του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη "βάζει πολύ καλά τα θέματα. Προσπάθησε η Ν.Δ., σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε όχι επενδύσεις, αλλά κανόνες και όρους για τις επενδύσεις. Το σωστό είναι να έχεις κανόνες και εργαλεία για το τι επενδύσεις θέλεις".

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι η στάση της εταιρείας δείχνει δυσανεξία στη νομιμότητα και μπορεί όντως να πρόκειται για κίνηση πολιτικής πίεσης προς στην κυβέρνηση σε κρίσιμη στιγμή.

Εξήγησε ότι οι εκκρεμότητες προϋπήρχαν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγκαιρα είχε ξεκαθαρίσει ότι αντιμετωπίζει "και τη συγκεκριμένη επένδυση με βάση το τρίπτυχο υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον. Η σύμβαση προβλέπει τη διαδικασία της διαιτησίας όταν υπάρχουν προβλήματα και σε αυτήν τη φάση βρισκόμαστε τώρα" συμπλήρωσε.

Πάση θυσία...

"Η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει ακόμα μελέτη στο υπουργείο για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει" σημείωσε ο αναπληρωτής ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της αδειοδότησης, ζητήματα εξόχως σοβαρά για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Στηλίτευσε τη στάση της αντιπολίτευσης, "που θέλει πάση θυσία να δώσουμε άδεια στην Ελληνικός Χρυσός παραβλέποντας όλα τα άλλα", ενώ αναρωτήθηκε αν η αναφορά στην ανακοίνωση της εταιρείας για "πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση" δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στους τεχνικούς όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει ή εάν σχετίζεται με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής της τιμής.

Για στρατηγική εκβιασμού που ακολουθεί η εταιρεία επιδιώκοντας μια θετική γι’ αυτήν έκβαση μιλάει η βουλευτής Χαλκιδικής Κ. Ιγγλέζη. Σε δήλωσή της επισημαίνει πως "είναι προφανές ότι οι πρακτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξαν ιδιαίτερα βολικές για την εταιρεία. Πρακτικές αδιαφάνειας και μη τήρησης της νομιμότητας, που οδήγησαν την τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία στο να αντισταθεί, δημιουργώντας το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική".

"Αυτό το κίνημα έδωσε μία παγκόσμια διάσταση στο πρόβλημα, ανέδειξε τόσο τον σκανδαλώδη τρόπο λειτουργίας της εταιρείας όσο και τους βρόμικους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Υπήρξε η κοινωνική αντίδραση που εν τέλει μετουσιώθηκε σε πολιτική δράση και δίκαιο κυβερνητικό έργο, θέτοντας για πρώτη φορά την εταιρεία προ των ευθυνών της" κατέληξε η βουλευτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL