Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ταμείο για το πέρασμα στη μεταλιγνιτική περίοδο ζητούν ευρωπαϊκοί δήμοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμείο για το πέρασμα στη μεταλιγνιτική περίοδο ζητούν ευρωπαϊκοί δήμοι

Τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΣΕΔΕ) ζητούν με κοινή επιστολή τους δήμαρχοι περιοχών με μεγάλη εξάρτηση από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και δύο πρόεδροι σωματείων εργαζομένων, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Κοζάνης.

Πρόκειται για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμύνταιου, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, Rovinari Ρουμανίας, Horní Jiřetín Τσεχίας, Trojanovice Τσεχίας, τη ΓΣΕΕ και τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που θεωρούν απαραίτητη τη θέσπιση χρηματοδοτικού μηχανισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες και οι εργαζόμενοι περιοχών σε όλη την Ευρώπη που θα πληγούν περισσότερο από τη δρομολογημένη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον επίτροπο Ενέργειας και Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στα μέλη των μόνιμων αντιπροσωπειών των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες, καθώς οι τριμερείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ταχθεί υπέρ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με 2% των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων εκπομπών (εκτιμάται πως θα αποφέρουν περίπου 8 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2021 - 2030). Όμως το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών δεν έχει υιοθετήσει ακόμα αυτήν την τροπολογία, παρά την τοποθέτηση στο συμβούλιο του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος υπέρ της θέσπισης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Οι τριμερείς διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στις 30 Μαΐου και οι υπογράφοντες την επιστολή εκφράζουν την ελπίδα "να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει στη δημιουργία αυτού του κοινωνικά δίκαιου μηχανισμού χρηματοδότησης, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και την αναβίωση των τοπικών οικονομιών τα αμέσως επόμενα χρόνια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL