Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η Ελλάδα στηρίζει τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα στηρίζει τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων

Τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για υιοθέτηση μέτρων που θα έφερναν την Ε.Ε. πιο κοντά στην κυκλική οικονομία... εκθέτει έρευνα περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Την αλλαγή υπονομεύουν χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία, που μέχρι τώρα είχαν "καλό όνομα", ενώ στους υποστηρικτές, μόλις τέσσερις τον αριθμό, ανήκουν η Ελλάδα, η Γαλλία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες.

Ευρωπαϊκές οργανώσεις, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEΒ), το Zero Waste Europe και τους Φίλους της Γης Ευρώπης, ρώτησαν τα κράτη - μέλη εάν θα υποστηρίξουν τις προτάσεις για την προώθηση των πολιτικών βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

Από την Ελλάδα οι οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτή την ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία είναι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Όπως υπενθυμίζουν, οι προτάσεις, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, περιλαμβάνουν υψηλότερους στόχους ανακύκλωσης για τα στερεά αστικά απόβλητα, στόχους για την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων και των συσκευασιών (80%), την υποχρεωτική χωριστή συλλογή όλων των ρευμάτων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών, το όριο υγειονομικής ταφής 5%, κανόνες για την ευθύνη παραγωγού κ.λπ.

Η έρευνα δείχνει ότι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της Ε.Ε. για τα απόβλητα υφίσταται «επίθεση» από αρκετές χώρες, ενώ πρόσφατες διαρροές της τρέχουσας κοινής θέσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φανερώνουν ότι οι "ουραγοί" κερδίζουν, παρά τους υψηλότερους οριοθετημένους στόχους ορισμένων κρατών - μελών σε τομείς όπως η ανακύκλωση, η αυξημένη ευθύνη του παραγωγού και η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.

Οι πολέμιοι

Οι χώρες που αντιτίθενται στις περισσότερες προτάσεις και συμπεριλαμβάνουν τη Δανία και τη Φινλανδία, οι οποίες συχνά θεωρούνται ηγέτες στην πολιτική αποβλήτων παρά τον τεράστιο όγκο των αποβλήτων που παράγουν. Άλλες χώρες που διαφωνούν με τη θέσπιση υψηλότερων στόχων είναι η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Λετονία. Χώρες όπως η Τσεχία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία έχουν θέσει το 65% ως στόχο ανακύκλωσης.

Οι οργανώσεις εκτιμούν ότι αναμένεται να αντιταχθούν σε σχέδια υποχρεωτικής προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, όπως την οριοθέτηση στόχου επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών σε ποσοστό 10%, καθώς και την οριοθέτηση στόχων πρόληψης των αποβλήτων -που αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες στην κυκλική οικονομία.

Οι ουδέτεροι

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία κρατούν "κλειστά" τα χαρτιά τους επισημαίνοντας "ένα μακροχρόνιο πρόβλημα διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών - μελών, καθώς και μεταξύ των κρατών - μελών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε."

Οι υποστηρικτές

Από την άλλη πλευρά οι νότιες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Ισπανία, ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για την ανακύκλωση, την πρόληψη των αποβλήτων, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και την καλύτερη χωριστή συλλογή. Άλλες χώρες που υποστηρίζουν τις προτεινόμενες θέσεις είναι η Γαλλία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες.

Οι δύο εγχώριες οργανώσεις ΜΚΟ καλωσορίζουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που υποστηρίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, τους προτεινόμενους στόχους πρόληψης και προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και τους προτεινόμενους κανόνες για τη βελτιστοποίηση των πολιτικών της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι πρέπει "αυτή η θετική διάθεση να συνοδευτεί το συντομότερο δυνατόν με πολλαπλές δράσεις εφαρμογής και υλοποίησης στην Ελλάδα".

Μέχρι το τέλος Μαΐου και τα τρία θεσμικά όργανα της Ε.Ε. -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα εισέλθουν στις τελικές διαπραγματεύσεις πριν από τη σύναψη συμφωνίας για το τελικό κείμενο των νέων Οδηγιών περί αποβλήτων.

Οι υπό συζήτηση προτάσεις αφορούν τρεις βασικές Οδηγίες: για τα απόβλητα, για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασιών και περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων. Η πλήρης μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, αναφέρουν οι οργανώσεις, θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονόμηση περίπου 2 τρισ. ευρώ έως το 2030. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 7% του ΑΕΠ της Ε.Ε., 11% αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, καθώς και τη δημιουργία τριών εκατομμυρίων επιπλέον θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL