Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Επείγει η υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του εδάφους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επείγει η υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του εδάφους

Τη θεσμοθέτηση Οδηγίας - πλαισίου για την προστασία του εδάφους και την ανάδειξή της ως μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν 500 οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία people4soil με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, το Σάββατο 22 Απριλίου, οι οργανώσεις (από την Ελλάδα συμμετέχει το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece) στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι η προηγούμενη πρόταση Οδηγίας - πλαισίου για το έδαφος αποσύρθηκε το 2014 λόγω της αντίθετης άποψης πέντε κρατών - μελών, που δεν οδήγησε στην απαραίτητη πλειοψηφία, παρά την οκταετή συζήτηση στο Συμβούλιο.

Έκτοτε, σημειώνουν, ανέκυψαν πολλά νέα στοιχεία για την αναθεώρηση της απόφασης αυτής, όπως η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε το 2015, η οποία προειδοποιεί ότι το ένα τρίτο των εδαφών του πλανήτη υποβαθμίζεται. Για τον λόγο αυτό, ο στόχος 15 της Ατζέντας αναφέρεται στην ανάγκη ανάσχεσης της υποβάθμισης των εδαφών μέχρι το 2030 («ένας κόσμος πέραν της υποβάθμισης εδαφών»).

Ακόμη, προσθέτουν ότι ο στόχος αυτός έχει μεγάλη αξία για τη διαχείριση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επειδή το έδαφος είναι η μεγαλύτερη χερσαία δεξαμενή άνθρακα, καθώς περιέχει σχεδόν τριπλάσιο άνθρακα από αυτόν που αποθηκεύουν όλα τα χερσαία φυτά.

Το στοιχείο αυτό αναδείχτηκε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συμπόσιο για τον Εδαφικό Άνθρακα (Ρώμη, έδρα του FAO, 21-23 Μαρτίου 2017, FAO και UNFCCC), στο οποίο επισημάνθηκαν οι σημαντικοί κίνδυνοι μεταβολών του κλίματος της Γης λόγω υποβάθμισης των εδαφών.

Οι οργανώσεις επικαλούνται και τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας της Ε.Ε. που εστιάζουν στην αδυναμία καθορισμού στόχων και προτεραιοτήτων για τη διατήρηση του εδάφους και των λειτουργιών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL