Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Επιτάχυνση των ενεργειών για τη "Νέα Αθήνα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτάχυνση των ενεργειών για τη "Νέα Αθήνα"

Επιτάχυνση των ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου «Νέα Αθήνα» (την πενταπλή παρέμβαση σε Ιστορικό Κέντρο, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Ελαιώνα και γήπεδο Παναθηναϊκού) αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα βήματα για την υλοποίηση του σχεδίου για τη «Νέα Αθήνα», με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επισπευσθεί η εκπόνηση των σχετικών μελετών βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι τροποποιήσεις στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, καθώς και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί δε επιτελική ομάδα από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού, η οποία θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την εκτέλεση του έργου.

Σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, καταστρώθηκε ο “οδικός χάρτης” και περιγράφηκαν “τα περιβαλλοντικά εργαλεία, η συγκρότηση φορέων και η θεσμική θωράκιση” που είναι απαραίτητα για “να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν όλα αυτά τα σχέδια εξαγγελίες, αλλά και να γίνουν με τρόπο που θα είναι συμβατός με την περιβαλλοντική και χωροταξική προστασία”. Σε αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Ωστόσο, η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το φθινόπωρο και θα έρθει αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το συνολικό αποτέλεσμα από τις πέντε παρεμβάσεις να έχει “θετικό περιβαλλοντικά και χωροταξικά ισοζύγιο για την Αθήνα”.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει τις εξής πέντε αναπλάσεις:

- Την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας.

- Τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

- Την ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου βρίσκεται και το γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» του Παναθηναϊκού.

- Την αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού στον Ελαιώνα.

- Τη χωροθέτηση και κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL