Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Στα σκαριά νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Κτηματολογίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα σκαριά νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Κτηματολογίου

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του έργου του Κτηματολογίου, υπό νέα δομή, δημόσιου χαρακτήρα, στην οποία θα συγχωνευθούν τα υποθηκοφυλακεία και η σημερινή εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.).

Όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία η Κομισιόν έχει αναθέσει προ καιρού συμβουλευτικό ρόλο, έχει ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής η συγκρότηση του νέου φορέα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος για την οριστική δομή και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας, με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργείων.

Αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας έως το 2020, περί το 60% της έκτασης, θεωρείται το άνοιγμα (ξεκίνησε στο τέλος Δεκεμβρίου) των οικονομικών προσφορών, για τις 28 από τις συνολικά 32 μελέτες, που θα επιτρέψει στη συνέχεια να υπογραφούν οι συμβάσεις ανάθεσης. Για τις άλλες 4 μελέτες οι προσφυγές θα κριθούν στο ΣτΕ.

Σχεδιασμός και οργάνωση του χώρου

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου (Ν. 4447, 23 Δεκεμβρίου 2016), που επαναφέρει εν μέρει την κανονικότητα στη διάρθρωση του συστήματος σχεδιασμού (εθνικής στρατηγικής, ειδικά χωροταξικά πλαίσια, π.χ. βιομηχανίας, ΑΠΕ, περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια, τοπικά χωρικά σχέδια, πολεοδομικά σχέδια εφαρμογής), οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ υπογραμμίζουν ότι θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή του. Έτσι, τον επόμενο μήνα θα εκδοθούν οι προδιαγραφές για την εκπόνηση των περιφερειακών και τοπικών χωρικών σχεδίων (τα τελευταία αντικαθιστούν τα σημερινά γενικά πολεοδομικά σχέδια).

Την ίδια χρονική περίοδο θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις κατηγορίες χρήσεων γης και το περιεχόμενό τους και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την άνοιξη, με νόμο του ΥΠΕΝ, καταργήθηκαν οι διατάξεις (β’ μέρος του Ν. 4269/2014) με τις οποίες καθορίζονταν χρήσεις γης οριζόντια και με πελατειακά κριτήρια, ακυρώνοντας έτσι τον όποιο πολεοδομικό σχεδιασμό και επιβαρύνοντας τη λειτουργία πόλεων και οικισμών.

Τον Μάρτιο προγραμματίζεται η θεσμοθέτηση μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης των 11 από τα 12 περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια, για τα οποία η διαδικασία αναθεώρησης - εξειδίκευσης ξεκίνησε το 2011, καθώς έχουν παραδοθεί οι τελικές μελέτες. Απομένει αυτό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Θέμα ημερών είναι και η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο σχετική κοινοτική Οδηγία.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τακτοποίηση παρανομιών και αυθαιρεσιών σε κτήρια, η οποία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου, παρατείνεται για τέταρτη συνεχή φορά, έως τις 8 Μαΐου για τρεις μήνες, βάσει των διατάξεων του Ν. 4178/2013. Το νομοσχέδιο για τον έλεγχο στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις τακτοποίησης (μείωση παραβόλου, μειώσεις και περισσότερες δόσεις κ.λπ.), το οποίο δόθηκε για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου, και συνοδεύτηκε από 2.273 σχόλια, βρίσκεται υπό επεξεργασία. Το πλήθος των σχολίων, η ανάγκη διεξοδικού διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς που συνεχίζεται ακόμη, όπως και τα "πολλά περιθώρια βελτίωσης των διατάξεών του" είναι οι βασικοί λόγοι, αναφέρουν από το ΥΠΕΝ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συνολικά έχουν κατατεθεί 1.194.692 αιτήσεις υπαγωγής...

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL