Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η Αττική έχει νέο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αττική έχει νέο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της

Η Αττική, από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, έχει πλέον γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Έχει αποκτήσει, παρά τις συστηματικές προσπάθειες παρεμπόδισης, συκοφάντησης, διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης, νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) μετά από μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που επιχειρήθηκε να δυναμιτιστεί από μικρο-ομάδες που δήλωναν κάτοικοι της Φυλής και του Γραμματικού με στόχο μια “παράσταση” για το Facebook και το Twitter και όχι για το μέλλον της Αττικής.

Οι τραμπουκισμοί δεν πέρασαν, ούτε επιβλήθηκε μια ιδιόρρυθμη (τουλάχιστον) αντίληψη περί δημοκρατίας. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός. Χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και “πίσω - μπρος”.

Όσοι επιχειρήσουν, εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, να ανατρέψουν αυτή την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στους πολίτες της Αττικής. Το αντίθετο.

Επιδεικνύουν ανευθυνότητα, προκαλούν την κοινή λογική. Και εκτίθενται.

Και τούτο γιατί ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ψήφιση του ΠΕΣΔΑ θα συνεπαγόταν δύο πολύ απλά πράγματα. Πρώτον, απώλεια της αιρεσιμότητας, δηλαδή της δυνατότητας χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους των απαραίτητων έργων προκειμένου η Αττική να αποκτήσει τις υποδομές που απαιτεί η νέα αντίληψη που θέλει να κάνει τα απορρίμματα πηγή πλούτου και θέσεων δουλειάς. Δεύτερον, διατήρηση του σημερινού status quo, δηλαδή τη λειτουργία της μεγαλύτερης χωματερής στην Ευρώπη, στη Φυλή, των εξωφρενικών προστίμων εκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, της άδικης επιβάρυνσης της δυτικής Αττικής κ.ά.

Αυτό ακριβώς το status quo του παρελθόντος υπερασπίζονταν οι καμιά τριανταριά “αγανακτισμένοι” που επιχείρησαν προκλητικά και εντελώς αντιδημοκρατικά να αποτρέψουν -χωρίς αποτέλεσμα- να ολοκληρωθεί τυπικά η διαδικασία υιοθέτησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων την Τρίτη το βράδυ.

Η συγκεκριμένη μάλιστα συνεδρίαση είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα, καθώς, στις 10 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, είχε δώσει το “πράσινο φως” στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η συνεδρίαση της 6ης Δεκεμβρίου ήταν “καρμπόν”: η απόφαση αφορούσε το ίδιο κείμενο! Όσοι επιχείρησαν να την παρεμποδίσουν και εν τέλει να την ακυρώσουν έδωσαν και έχασαν μια μάχη που είχε ήδη κριθεί, και είχαν ήδη χάσει, στις 10 Νοεμβρίου! Το γνώριζαν; Το αγνοούσαν επίτηδες; Ελάχιστη σημασία έχει τώρα πια. Γιατί ούτε τότε ούτε τώρα πέτυχαν την οπισθοδρόμηση. Η Αττική γύρισε σελίδα - μπήκε στον δρόμο της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων.

Σοφία Κορωναίου, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL