Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
WWF Ελλάς και Greenpeace / WWF Ελλάς και Greenpeace: Επικίνδυνη η πρόταση για καθυστέρηση στην εφαρμογή πιο αυστηρών ορίων εκπομπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

WWF Ελλάς και Greenpeace / WWF Ελλάς και Greenpeace: Επικίνδυνη η πρόταση για καθυστέρηση στην εφαρμογή πιο αυστηρών ορίων εκπομπών

Έκπληξη και έντονη ανησυχία εκφράζουν η Greenpeace και το WWF Ελλάς για την πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και άλλων τεσσάρων υπουργών Περιβάλλοντος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καθυστέρηση στην εφαρμογή νέων πιο αυστηρών ορίων εκπομπών που περιέχονται στις νέες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές για μεγάλες θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι για κάθε ημέρα που δεν εφαρμόζονται οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques - BAT) που αφορούν τον περιορισμό της ρύπανσης στα μεγάλα εργοστάσια άνθρακα της Ευρώπης, 56 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, με ημερήσιο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία 154 εκατ. ευρώ. Κάνουν λόγο για μεθόδευση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου προς όφελος της βιομηχανίας ορυκτών καύσιμων και εις βάρος της δημόσιας υγείας και με ανοιχτή επιστολή τους στον υπουργό ΠΕΝ ζητούν "εξηγήσεις για την παρελκυστική στάση του υπουργείου".

Οι δύο οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι οι πέντε υπουργοί -με κοινή επιστολή που εστάλη τον περασμένο μήνα εν όψει κρίσιμης συνάντησης που θα γίνει αύριο Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου- ζητούν καθυστέρηση στην εφαρμογή και επανεξέταση των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ-, με σκοπό να αποφύγουν το κόστος των απαραίτητων αναβαθμίσεών τους.

Παρατηρούν ακόμη πως στην Ελλάδα "όλοι οι εν λειτουργία λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, αλλά κάνουν και χρήση όλων των δυνατών παρεκκλίσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Προκαλούν έτσι επιπλέον ρύπανση, που ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 475 ανθρώπων κάθε χρόνο, με αντίστοιχες δαπάνες υγείας που αγγίζουν τα 1,37 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων 'Lifting Europe's Dark Cloud: How cutting coal saves lives'".

Με την επιστολή τους οι πέντε υπουργοί, καταλήγουν Greenpeace και WWF Ελλάς, ζητούν στην ουσία καθυστέρηση της εφαρμογής των νέων αυστηρότερων ορίων ρύπανσης στα οποία κατέληξε η λεγόμενη «διαδικασία της Σεβίλλης» έπειτα από εκτενή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL