Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ρουσφέτι στη... σέντρα από το ΥΠΕΚΑ / Απεργάζονται καταπατήσεις κοινόχρηστων χώρων για να επεκταθούν γήπεδα ποδοσφαίρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρουσφέτι στη... σέντρα από το ΥΠΕΚΑ / Απεργάζονται καταπατήσεις κοινόχρηστων χώρων για να επεκταθούν γήπεδα ποδοσφαίρου

Πολεοδομικά ρουσφέτια παλαιοδεξιάς κοπής εις βάρος της ποιότητας ζωής στις πόλεις, καθώς επιτρέπουν τον γιγαντισμό υφιστάμενων γηπέδων ποδοσφαίρου Α' και Β' εθνικής κατηγορίας, περιέχει Σχέδιο Νόμου τού, κατ' όνομα πλέον, υπουργείου Περιβάλλοντος, υπό τον τίτλο "Εκσυγχρονισμός Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου και Άλλες Διατάξεις".

Με τις "άλλες διατάξεις" καταργούνται η διορθώνονται επί τω δυσμενέστερο προβλέψεις πρόσφατων μνημονιακών νόμων όπως ο 4067/2012 για τον νέο οικοδομικό κανονισμό ή αυτός για τον νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών 4030/2011. Επιπλέον το ΥΠΕΚΑ επαναφέρει, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, τη δυνατότητα να οικοδομούνται τα τυφλά οικόπεδα με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Καταπατώντας την πολεοδομική νομοθεσία, κατά παρέκκλιση και καθ' υπέρβαση κάθε πολεοδομικής διάταξης, ποδοσφαιρικά γήπεδα εντός του οικιστικού ιστού μπορούν να επεκταθούν και εκτός του νομίμου περιγράμματος έως 1,5 μέτρο ώστε να κατασκευαστούν στέγαστρα, να γίνουν διαπλατύνσεις εισόδου, πυλώνες φωτισμού και αντηρίδες. Επιπλέον να μπορούν να επεκταθούν εξέδρες και κερκίδες εις βάρος κοινόχρηστων χώρων, π.χ. πεζοδρομίων... Οι πρόσθετες θέσεις λογαριάζονται ως ποσοστό 30% επί των υπαρχόντων. Χωροθετούνται εμπορικές δραστηριότητες κατά παράβαση των θεσμοθετημένων χρήσεων γης "ως ποσοστό 15% του συνολικού ποσοστού υλοποιημένης δόμησης".

Ως τέτοιες ενδεικτικά περιγράφονται αναψυκτήρια, καφέ, εστιατόρια, μαγειρεία, εμπορικά καταστήματα, ένα συνεδριακό κέντρο έως 300 θέσεων, ένας κινηματογράφος έως 300 θέσεις, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής κ.λπ. Κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα στέγαστρα, ενώ το ύψος των πυλώνων μπορεί να ξεπερνά το επιτρεπόμενο της περιοχής.

Και πριμ...

Ερωτήματα προκαλεί άλλη ρύθμιση η οποία επιτρέπει κατασκευή ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχή εφόσον κατεδαφιστούν υφιστάμενες και η έκταση παραχωρηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο για τη δημιουργία "πάρκου και άλσους". Δίδεται ως πριμ μεταφορά συντελεστή δόμησης ίσο με τα... κατεδαφισμένα τετραγωνικά.

Με άλλες, άσχετες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, το οποίο δόθηκε χθες για διαβούλευση, αυξάνεται ο κατάλογος των ειδικών κτηρίων με την προσθήκη εκπαιδευτηρίων ή ερευνητικών κέντρων για την εγκατάσταση μηχανολογικών εγκαταστάσεων στον πρώτο υπόγειο χώρο κύριας χρήσης εκτός του περιγράμματος της ανωδομής που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.

Επίσης προβλέπεται η υπέρβαση του ύψους όπως εκάστοτε ισχύει μέχρι ένα μέτρο όταν το ισόγειο του κτηρίου χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ, τουλάχιστον για στάθμευση αυτοκινήτων. Το Σχέδιο Νόμου αλλάζει ακόμη και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκτός σχεδίου δόμηση του 1985, αλλά και αυτό του 2004 περί καθορισμού απαιτούμενων αριθμών θέσεων στάθμευσης στα κτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL