Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Τζάμπα μάγκες" με την αιθαλομίχλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τζάμπα μάγκες" με την αιθαλομίχλη

Όχι μόνο παίζει με τη δημόσια υγεία η κυβέρνηση αρνούμενη οποιαδήποτε κουβέντα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πανάκριβο από πέρυσι πετρέλαιο θέρμανσης, που σε συνδυασμό με την κατάρρευση μισθών και εισοδημάτων οδήγησε σε βίαιη αλλαγή του τρόπου θέρμανσης, με τα νοικοκυριά να οδηγούνται στην καύση βιομάζας (τζάκια, ξυλόσομπες), αλλά και εμπαίζει τους πολίτες. Μετά τη χριστουγεννιάτικη σύσκεψη, αποκλειστικά επικοινωνιακού χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, από την οποία στενάζουν όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, χθες ακολούθησε κι άλλη.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάλι, "οι πολιτικές ηγεσίες και τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής" εξέτασαν "νέα κίνητρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης και οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες". Προφανώς στα "παλαιά κίνητρα" κατατάσσουν την εξαγγελία για παροχή δωρεάν ρεύματος στις οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για διπλάσιο αριθμό ημερών από αυτές που σημειώνονται υπερβάσεις στις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων.

Οι υπερβάσεις εντελώς αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά έχουν καθορισθεί σε μέση ημερήσια τιμή και όχι στη μέγιστη, στα 101 μικρογραμμάρια και άνω (κατά την ΚΥΑ, με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου), όταν η οριακή μέση ημερήσια τιμή είναι τα 50 μικρογραμμάρια για την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας μέχρι τώρα δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ υψηλές μέσες ημερήσιες τιμές θα ξεπεραστούν λίγες φορές, γι' αυτό και η κυβερνητική γαλαντομία για δωρεάν ηλεκτρικό... Για τα μικροσωματίδια, επειδή δεν υπάρχει κατώφλι ασφαλείας λόγω της επικινδυνότητάς τους κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχει θεσμοθετηθεί όριο συναγερμού, όπως ισχύει για άλλους ρύπους (όζον, διοξείδιο του αζώτου κ.λπ.). Άλλωστε και στο Ημερήσιο Δελτίο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για την Αθήνα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ αναγράφεται η οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων για τα αιωρούμενα σωματίδια PM 10 με τη διευκρίνιση ότι δεν έχει θεσπιστεί όριο συναγερμού.

Πάντως και αυτή τη φορά, από την Πέμπτη μέχρι και χθες το μεσημέρι στις 2, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ δεν "εμφανίστηκαν" οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων για την Παρασκευή και το Σάββατο (οι μετρήσεις γίνονται σε εικοσιτετράωρη βάση και ανακοινώνονται την επομένη).

Την Κυριακή, από τους έξι μόνον σταθμούς που καταγράφουν στην Αττική τα αιωρούμενα σωματίδια, η οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ξεπεράστηκε στο Κορωπί με 59 μικρογραμμάρια, στο Μαρούσι με 51, ενώ στο κέντρο της πόλης (Αριστοτέλους) ήταν 49 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL