Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Κυβερνητικές παλινωδίες για τα πλαστικά μιας χρήσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Κυβερνητικές παλινωδίες για τα πλαστικά μιας χρήσης

Χωρίς κατευθύνσεις προσαρμογής και αναδιάρθρωσης έχει αφήσει η κυβέρνηση την εγχώρια βιομηχανία πλαστικού, καθώς αντιμετωπίζει τον περιορισμό κάποιων πλαστικών μιας χρήσης αποκλειστικά επικοινωνιακά, σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών.

Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι ο Κ. Χατζηδάκης «ακολουθώντας μόνο επικοινωνιακή στρατηγική, κατέληξε να εκτίθεται με πολλαπλά μπρος - πίσω χωρίς ουσία όσον αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης. Αρχικά ανακοίνωσε την πρόωρη και πρόχειρη εφαρμογή της απαγόρευσης για τα πλαστικά μιας χρήσης από φέτος, κάτι που υποχρεώθηκε στη συνέχεια να ανασκευάσει, καθώς τόσο η εφαρμογή πριν από το 2021 όσο και η εναρμόνιση πριν από τον Ιούλιο του 2020 είναι ανέφικτες με βάση την ίδια την ευρωπαϊκή Οδηγία. Έτσι, ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουμε ούτε σχέδιο νόμου ούτε κατευθύνσεις».

Στρεβλώσεις σε βιομηχανία, αγορά, περιβάλλον

Όμως αυτό δημιούργησε στρεβλώσεις στη βιομηχανία, στην αγορά και στο ίδιο το περιβάλλον, με βασικό παράδειγμα τη στροφή των καταναλωτών, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, προς ένα υλικό που δύσκολα ανακυκλώνεται και περιλαμβάνεται στη λίστα των πλαστικών μιας χρήσης που θα απαγορευτεί, όπως τα χάρτινα ποτήρια με πλαστική επίστρωση, παρατήρησε.

Ο Σ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020 νομοθέτησε ενιαίο τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες, χωρίς προηγουμένως να έχει δημοσιοποιήσει τα πλήρη στοιχεία μείωσης της κατανάλωσης λεπτής πλαστικής σακούλας από το περιβαλλοντικό τέλος, που είχε πρώτος νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλέον δύο χρόνια.

Επιπλέον δεν έλαβε καν υπόψη τις προτάσεις για διαφοροποίηση τελών για τις σακούλες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα οι πλαστικές σακούλες να έχουν πια το ίδιο τέλος ανεξαρτήτως του πάχους τους, της δυνατότητας πολλαπλής χρήσης και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον και χωρίς να υπάρχουν δεδομένα χρήσης και αξιολόγηση, που πιθανώς θα μας οδηγούσαν και σε άλλες επιλογές.

Σημείωσε ακόμη πως καθυστερεί η εφαρμογή του Ν. 4496/2017 για τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων, τα συστήματα ανακύκλωσης και τα οικονομικά κίνητρα για τη διαλογή στην πηγή, ενώ η βιομηχανία πλαστικού δεν διαθέτει σήμερα την απαραίτητη πρώτη ύλη για να συμπεριλάβει ανακυκλωμένο πλαστικό στα προϊόντα της.

Από μήνα σε μήνα το νομοσχέδιο

Εξάλλου χθες ανακοινώθηκε ότι το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση με την κοινοτική Οδηγία που επιτάσσει την απαγόρευση από τον ερχόμενο Ιούλιο εννέα ειδών πλαστικών θα συζητηθεί «στην επερχόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου». Προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Κατά την προηγούμενη εξαγγελία του υπουργού στις 30 Μαΐου, αυτό θα παρουσιαζόταν «σε περίπου ένα μήνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL